Naslovnica POLITIKA Za Komšića je Katolička crkva u BiH “strani subjekt”

Za Komšića je Katolička crkva u BiH “strani subjekt”

Podijeli objavu

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH osvrnuo se na predloženu točku dnevnog reda koja se odnosila na ugovor s Islamskom vjerskom zajednicom u BiH.

Ništa loše nema u tome da se reguliraju odnosi države i neke vjerske zajednice, ali informacija kakav stav zastupaju Šefik Džaferović i Željko Komšić, dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH jednostavno šokira.

Dodik je naveo kako se na dnevnom redu Predsjedništva BiH niotkud pojavila točka vezana za ugovor između BiH i Islamske vjerske zajednice u BiH.

“Dakle, to je točka koja stoji od 2006. godine kada je Srpska pravoslavna crkva potpisala ugovor sa BiH, a 2008. godine Katolička crkva, odnosno, Vatikan. Sve te godine je to stajalo zato što se pravi diskriminacija i zato što se vjernicima jedne vjerske zajednice daje više prava nego drugima. Ja nisam protiv toga da se urede odnosi između BiH i Islamske zajednice i naravno da u ovom vremenu ne bi ni glasao za takvo nešto i da je sve kako treba, isključivo imajući u vidu da sam se pridržavao zaključaka Narodne skupštine u kojima je predviđeno da mi tamo nećemo donositi odluke.

Ono što je potpuno novo i neprihvatljivo jeste da se mijenja potpuno procedura usvajanja takvog ugovora. Čuo sam od Šefika Džaferovića i Željka Komšića da je razlog što su to oni stavili jer su naknadno nakon 15 godina da je Islamska zajednica domicilna, a Srpska pravoslavna crkva i Vatikan strani subjekti. Time se želi reći da su Srbi i Hrvati ovdje, katolici i pravoslavci stranci, a domicilan faktor je islam.

Oni su to tražili da Predsjedništvo BiH, a da ne ide na odlučivanje u Parlament kao što je to bio slučaj u prethodna dva ugovora, to ne može tako. Nisam protiv vjerskih obreda muslimana, ali je neprihvatljivo da radnici mogu napustiti svoje radno mjesto i otići na džumu u petak i da je poslodavac dužan računati im to u radno vrijeme”, rekao je Dodik.

Naglasio je da nije spreman prihvatiti ovakvu vrstu diskriminacije i da se ova točka stavi na dnevni red dok se ne usuglase stavovi između vjerskih zajednica.

“Poruka koja se šalje katolicima i pravoslavcima jeste da su oni stranci i da jednog dana trebaju otići odavde. To nije i ne može biti tako. To je još jedna podvala naivnih koji pokušavaju glumiti priču o zabrinutošću, a druge ponižavaju i diskriminiraju. Oni su povukli tu točku dnevnog reda, ja je nisam ni stavio, ali sam im rekao zašto neću glasati. Ovo nije upereno protiv muslimana i Islamske zajednice, ali se ovim pokušava favorizirati jedna vjerska zajednica”, naglasio je Dodik.

Podijeli objavu