Naslovnica GOSPODARSTVO Potrošačka košarica za rujan iznosila 2.152,51 KM

  Potrošačka košarica za rujan iznosila 2.152,51 KM

  Podijeli objavu

  Sindikalna potrošačka košarica za rujan 2021. godine iznosila je 2.152,51 KM prema izračunu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

  Jeftinija je za 372,30 KM nego u prethodnom mjesecu, priopćeno je iz tog sindikata.

  Ovo pojeftinjenje je isključivo vezano za činjenicu da je u kolovozu u troškove bila uračunata i nabava knjiga i školskog pribora za dvoje djece.

  Prosječna plaća u Federaciji BiH za juli 2021. bila je 995 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 4 KM je niža nego u kolovozu. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarica prosječnom plaćom je 46,22 posto.

  Kod izračuna sindikalne potrošačke košarice, u obzir su uzeti prosječna plaća u FBiH te minimalni troškovi života četvoročlane obitelji (roditelji i dvoje djece) pod pretpostavkom da je jedno dijete srednjoškolac, a drugo osnovac.

  Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,8 posto%, stanovanje i komunalne usluge 14,5 posto, higijena i održavanje zdravlja 6,9 posto, obrazovanje i kultura 7,9 posto, odjeća i obuća 13,9 posto, prijevoz 6,4 posto i održavanje kućanstva 5,6 posto.

  U kategoriji prehrane, ubrojene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla.

  Za higijenu i održavanje zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a šest za stanovanje i komunalne usluge.

  Podijeli objavu