Naslovnica Povijest Prije 14 godina dogodila se Kornatska tragedija

Prije 14 godina dogodila se Kornatska tragedija

Podijeli objavu

Najveća mirnodopska nesreća koja je pogodila Hrvatsku, Kornatska tragedija dogodila se na današnji dan prije četrnaest godina kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu.

Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog.

Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik – Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu – od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb (Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević) koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin.

Obitelji već puno desetljeće traže istinu za poginule na Kornatima. Službeno objašnjenje za tragediju i nestanak toliko mladih života je tzv. ‘eruptivni požar’.

Podijeli objavu