Naslovnica GOSPODARSTVO Zašto nema pojeftinjenja goriva?

  Zašto nema pojeftinjenja goriva?

  Podijeli objavu

  Rast cijena nafte na globalnom tržištu gotovo uvijek prati rast cijena goriva na domaćim crpkama Oni koji se pitaju može li naša država učiniti, i zašto ne čini ništa da bi zaštitila građane, moraju znati da visoke cijene goriva odgovaraju upravo državi, koja je svaki litar goriva opteretila s 50 posto nameta. Što je veća cijena goriva državi je bolje.

  Cijene goriva od šestog mjeseca prošle godine neprestano rastu.U lipnju prošle godine prosječna cijena litra dizela bila je 1,62, a benzina 1,69 KM.

  Za godinu dana cijena benzina i dizela je porasla za 20-ak posto, odnosno skoro pola marke. Samo u odnosu na prošli mjesec benzin je skuplji za 3,27, a dizel za 3,36 posto. Lagan, ali konstantan rast cijena goriva za rezultat ima da je sada rezervoar dizel-goriva od 50 litara skuplji za 22,5 a benzina za 21 marku“.

  Distrubuteri tvrde da cijene goriva kod nas ovise od rafinerija, a ne od svjetskih burzi. U oba entiteta marža je ograničena, i trgovci ne mogu bitnije uticati na konačnu cijenu, dok u obrnutom slučaju pad cijena u svijetu sporo ili nikako ne prati pad cijena na lokalnom tržištu.

  Visoke cijene goriva, osim što su izravan udar na džep građana, predstavljaju veliki problem i prijevoznicima koji godinama nisu podizali cijene svojih usluga, tako da poručuju, ne stoje tvrdnje da nakon svakog poskupljenja goriva dolazi i do lančanog poskupljenja svega ostalog, zbog uvećanih troškova transporta.

  BHRT.hr

  Podijeli objavu