Naslovnica CRKVA Najavljujemo: Zlatna misa fra Kristofora (Grge) Ćorića

Najavljujemo: Zlatna misa fra Kristofora (Grge) Ćorića

Podijeli objavu

U nedjelju, 22. kolovoza 2021. godine fra Kristofor Ćorić s početkom u 16 sati proslavit će svoju zlatnu misu (50 godina svećeništva) u župnoj crkvi sv. Blaža u Gradnićima.

Većinu svoga svećeničkoga života proveo je u župi Majke Božje Bistričke u Lackawanni. Ove godine navršio je 40 godina djelovanja u toj župi. 40 je simbolički broj u Bibliji i označava puninu nečega.

Fra Kristofor je svakako dosegao puninu svoga svećeničkoga puta i poziva. Što je sve u svojih 50 godina svećeništva ostvario to zna jedino Gospodin koji neka mu za to da nagradu i ovdje na zemlji i u vječnosti.

Kratki životopis fra Kristofora (Grge) Ćorića

Fra Kristofor (Grgo) Ćorić rođen je na Paoči 4. studenoga 1943. od roditelja Danijela (Dane) i Drine r. Božić iz Blizanaca. Kršten je u Gradnićima 5. studenoga 1943.

Osnovnu školu završio je u Gradnićima i u Čitluku gdje se i krizmao 1954. godine u vremenu kada je nadbiskup Petar Čule došao iz zatvora. Po završetku osnovne škole odlazi u Zagreb i upisuje se u sjemenište franjevaca konventualaca 1959. godine.

Odmah nakon prve godine gimnazije upisuju ga u novicijat franjevaca konventualaca na otoku Cresu. Nakon novicijata završava gimnaziju. U međuvremenu završava vojni rok od 18 mjeseci u Ohridu, u Makedoniji.

Nakon gimnazije 2 godine filozofije završava na Kaptolu u Zagrebu, potom odlazi u Ameriku te u periodu od 1967. do 1971. završava teologiju u Rensselaeru.
Svećeničko ređenje imao je 22. svibnja 1971. u Albany (glavni grad države New York).

Poslije ređenja dolazi u Hercegovinu i u rodnoj Paoči (na groblju Oborine) slavi mladu misu.
Prvu službu kao svećenik imao je u Šibeniku, u samostanu svetoga Nikole, gdje ostaje oko pola godine. Iz Šibenika odlazi ponovno u Ameriku u svibnju 1972. godine i na službi je u gradu Gary (država Indiana) gdje djeluje u župi sv. Josipa radnika 5 godina, kao župni vikar, do 1977. godine.

1977. godine iz Garya odlazi u Lackawannu župu Majke Božje Bistričke i tamo ostaje do danas (44 godine). Od 1977. do 1981. djeluje kao župni vikar, a od 1981. do danas djeluje kao župnik (40. godina).

Podijeli objavu