Naslovnica POLJOPRIVREDA Stanje alarmantno: Nestašica meda u BiH

Stanje alarmantno: Nestašica meda u BiH

Podijeli objavu

Na tržištu Bosne i Hercegovine vlada velika nestašica meda. Na manifestaciji “Dani meda” u Bijeljini pčelari su upozorili da je stanje u pčelarstvu alarmantno.

Meda u košnicama je sve manje, a potražnja nikad veća. To je dovelo i do skoka cijena pa za kilogram meda sada treba izdvojiti i do 20 KM.

Česte padaline, a potom visoke temperature dovele su do toga da je količina izvrcanog meda u Bosni i Hercegovini, sa nekadašnjih desetak do petnaest kilograma po košnici, sada spala na jedva pet kilograma.

Pčelar Miloš Lučić iz Šamca kaže da za pola stoljeća bavljenja pčelarstvom nije imao goru sezonu.

Pored lošeg vremena, ogorčeni pčelari kažu da su za trenutnu situaciju u značajnoj mjeri krivi i ljudi.

I dok s jedne strane vlada nestašica, s druge strane vlada nikad veća potražnja za medom i proizvodima od meda, čemu je u velikoj mjeri doprinijela pandemija.

Na manifestaciji “Dani meda” koju su organizirani semberski pčelari kako bi ukazali na značaj očuvanja pčela naglašavaju kako je pčelarima potrebma podrška jer su pčele najvažnija bića na planeti.

International Earthwatch Institut proglasio je pčele 2019. godine najvažnijim stvorenjima na planeti Zemlji! Kako su rekli, 70 % svjetske poljoprivrede ovisi isključivo od pčela, jer oprašivanje omogućavaju razmnožavanje biljkama. Bez pčela fauna na planeti bi polako počela nestajati.

Podijeli objavu