Naslovnica DRUŠTVO Ostvaren generacijski san: Hrvatska je spojena!

Ostvaren generacijski san: Hrvatska je spojena!

Podijeli objavu

Veličanstveni vatromet u tisućama boja koje su prošarale nebo ponad Neretvanskog kanala obznanio je „Urbi et Orbi” da je Pelješki most za kojim su čeznule generacije, Neretvana, Pelješčana, Dubrovčana i Korčulana konačno spojen.

Ispaljen po drevnoj kineskoj tradiciji za sreću i blagostanje onih koji su most gradili, ali i svih koji će preko njega prolaziti i diviti se umijeću mostograditelja s Dalekog istoka, koji su učinili nemoguće – za 36 mjeseci izgradili most čudo kojim je 300 godina razdvojeni Hrvatski teritorij ponovno postao jedinstven – piše Jutarnji.hr.

Neretva i Pelješac su doslovno proključali, stanovnici Komarne priredili su vlastito slavlje i vatromet, kojim su obilježili tehnički završetak Pelješkog mosta, kojim bi se nesumnjivo ponosio i poznati hrvatski izumitelj Faus Vrančić, koji je izumio i projektirao ovješene mostove kakav je i ovaj Pelješki.

Tijekom večeri, specijalne derik dizalice zakačile su 250 tona težak trapezasti čelični segment koji se lagano podiže od morske razine do konstrukcije mosta gdje još nedostaje tih osamnaest metara. Montaža spojnog dijela mosta zahtjevan je i precizan posao koji se zbog stabilne temperature morao raditi tijekom noći. Budući da se čelik od velikih toplina isteže, a sve je potrebno upasati u nanometar kako bi varioci iz Kine precizno obradili vanjske i unutarnje površine.

Posao oko obrade i zavarivanja, kako se očekuje, potrajat će pet dana, no bez obzira na „fine“ radove koji slijede, rasponska konstrukcija mosta je spojena. Prva vozila preko mosta trebala bi proći na proljeće naredne godine, a kompletan projekt mosta s pristupnim cestama završit će se do lipnja 2022. Tako je nakon 30 godina iščekivanja od osamostaljenja Hrvatske konačno spojen hrvatski sjever i jug, a san stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije postao je stvarnost.

U Brijesti na svečanosti postavljanja čeličnog segmenta mosta i spajanja rasponske konstrukcije viđeni su: ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomo Medved, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak, predsjednik sabora Goran Jandroković, a u jednom trenutku im se pridružio i bivši predsjednik Sabora a sada umirovljenik, Luka Bebić.

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo brzinom kojom je pelješki most izgrađen.
– Ispod most mogu prolaziti brodovi. Neškodljiv prolaz prema Neumu nije neupitan. Ovo je jedno fantastično arhitektonsko rješenje. Most koji povezuje a ne dijeli Hrvatsku i BiH.

Dodao je da ovo nije službeno otvaranje već tehnički trenutak te da na otvorenje mogu svi doći uključujući i predsjednika RH, Zorana Milanovića.

– Ovo je svehrvatski projekt i svatko mu je nešto doprinio, a Vlada ga je realizirala kada smo bili najsnažniji. Most je spojen unatoč covidu, rekao je premijer.
Predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović, koji je također bio na svečanosti u Brijesti, bio je zadovoljan projektom Pelješkog mosta.

Nakon što je zadnja „rupa” na Pelješkom mostu popunjena premijer, Andrej Plenković obišao je radove na već spojenoj konstrukciji mosta gdje su ga dočekali kineski radnici koji su most junački gradili posljednjih 36 mjeseci. On je skupa sa županom Dubrovačko-neretvanskim, Nikolom Dobroslavićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta, Josipom Škorićem te ministrom prometa Olegom Butkovićem simbolično prešao preko tek postavljenog posljednjeg u nizu segmenta Pelješkog mosta.

– Hrvatska je spojena, obznanio je na Pelješkom mostu Plenković istaknuvši da je ovaj projekt bio san mnogih generacija.
– Ostvarili smo cilj koji rješava problem star 300 godina. Ono što se dogodilo večeras najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu koja definira strateške nacionalne interese, rekao je Plenković.

Jutarnji.hr

Podijeli objavu