Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Sutra spajanje posljednjeg segmenta Pelješkog mosta, promet vozila moguć već u ožujku

  Sutra spajanje posljednjeg segmenta Pelješkog mosta, promet vozila moguć već u ožujku

  Podijeli objavu
  Foto: Milan Sabic/PIXSELL

  U srijedu će se napokon spojiti i posljednja čelična komponenta Pelješkog mosta, čime će se završiti njegova konstrukcijska gradnja. Otvorenje ćemo još malo pričekati. Sve će biti gotovo do iduće sezone i gužvi neće biti, kazao je u Dnevniku HTV-a minstar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. A most će održavati Hrvatske ceste, bojazni za proračun i građane nema, dodao je.

  – U srijedu spajamo posljednji segment čelične konstrukcije, spaja se hrvatski teritorij – to je veliki događaj. Nakon toga ide uređenje kolničkog zastora i sam most će s tehničkim preglemom biti gotov u veljači, a pristupne ceste bi trebale biti gotove u lipnju iduće godine, kazao je u ministar Oleg Butković. Ponovio je kako je teško završiti radove istodobno, kad se radi o javnim natječajima. Veliki trag su utjecale poteškoće na koje nismo mogli utjecati, žalbe, ali i korona.

  – Sve će biti gotovo do iduće sezone. Sve skupa ide jako dobro. Nema nikakve bojazni, nikakvog pritiska na ceste, dodao je ministar. Napomenuo je će u srijedu oko 23 sata biti spajanje željezne konstrukcije i obilazak gradilišta. Nakon toga – radovi se nastavljaju, ne radi se ni o kakvom otvaranju, dodao je. Potvrdio je da naplate cestarine neće biti, a na održavanju mostarine radit će Hrvatske ceste.

  – One su investitor i upravljat će mostom. Sve to imaju u svojim projekcijama i dodatnih udara na proračun i građane neće biti. U prvim godinama iznos cijene održavanja neće biti veliki, ali kroz desetljeća će se to morati povećati, rekao je Butković. Podsjetio je da je potpisan ugovor za obnovu Krčkog mosta u vrijednosti 55 milijuna kuna. Rekao je da nas ovakve stvari ne trebaju zabrinjavati te da su Hrvatske ceste ozbiljna firma.

  – Sve je spremno da se u srijedu ugradi posljednji od 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta. Dakle, posljednji segment dužine 18 metara trebao bi se ugraditi u noćnim satima u srijedu, ovdje na gradilištu, kaže Davor Perić iz Hrvatskih cesta.

  Premda spajanje mosta ima veliku važnost, ostaje još mnogo posla u opremanju i uređenju. Opći je dojam da je most izgrađen prilično brzo. Suradnja s kineskim kolegama djelatnicima Hrvatskih cesta ostat će u lijepom sjećanju, dodaje Perić. Naglašava kako ima još dosta posla, ali je dojam – sjajan.

  S kopna, iz Komarne, gradnja mosta prati se iz prvog reda, s plaže. Neki su samo zbog tog prizora i došli. Ipak im smeta što će će prilazne ceste biti završene naknadno. Zadovoljni su i Pelješćani. Drugi po veličini hrvatski poluotok sada je malo bliže kopnu. Put do Zagreba bit će kraći dva sata.

  A od svega se i zaradilo. Načelnik općine Ston Vedran Antunica napominje da su gotovo sve apartmane u općini zauzeli radnici radnici, što Avaxa, što Strabaga. ći na prostoru općine Ston.

  Na gradilištu obilaznica Stona i brze ceste preko Pelješca radi se punom parom. Grčki izvođač radova uložio sve napore kako bi stigao zadane rokove. Ipak, Pelješki most će biti spojen i prije završetka ovih radova pa će se, preko čvora Brijesta, spojiti na postojeću Pelješku cestu.

  Prva osobna vozila mogla bi preko Pelješkog mosta u ožujku, a krajnji rok za završetak svih pristupnih cesta i obilaznica je ljeto iduće godine.

  Podijeli objavu