Naslovnica POLITIKA Mjesečna naknada roditeljima-njegovateljima iznosit će 406 KM

Mjesečna naknada roditeljima-njegovateljima iznosit će 406 KM

Podijeli objavu

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Zakon o roditeljima i njegovateljima u Federaciji BiH.

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, rekao je kako se radi o jednom od najhumanijih zakona koji je donesen. Sada je na Domu naroda FBiH da potvrdi ovaj Zakon.

Status roditelja-njegovatelja priznaje se osobi koja je nezaposlena, prijavljena na zavodu za zapošljavanje i to do navršene 65. godine života, neovisno o godinama starosti djeteta. Ovaj status mogu ostvariti i osobe iz reda srodnika koje je u skladu sa odredbama Obiteljskog zakona nadležno tijelo imenovalo za staratelja djeteta.

– Roditelji-njegovatelji imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o radu, pravo na mirovinsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno i osiguranje u vrijeme nezaposlenosti – naveo je Drljača.

Jednoglasno usvojen

Ovim Zakonom se osigurava pravo roditelja njegovateljima koji su zakonski prepoznati kao osobe koje imaju nezamjenjivu ulogu u odgoju djece te im je osigurano pravo na novčanu naknadu, doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te pravo na mirovinu.

Kroz Zakon, roditelj njegovatelj prepoznat je kao roditelj osobe sa 100% invaliditetom uzrokovanog bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je ostatak vida na oba oka ispod 0,05 s korekcijom, odnosno roditelj osobe koja se, prema nalazu lnstituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, ne može osposobiti za samostalan život.

Važno je istaknuti da je ovaj Zakon usvojen jednoglasno u ZD Parlamenta FBIH što dovoljno govori o općem prepoznavanju važnosti reguliranje ove oblasti u našem društvu – napisao je u objavi na facebooku Mario Mikulić, zastupnik HDZBiH.

Podijeli objavu