Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE UPOZORENJE! Stiže toplinski val, izbjegavajte izlaganje suncu od 11-17 sati

UPOZORENJE! Stiže toplinski val, izbjegavajte izlaganje suncu od 11-17 sati

Podijeli objavu

Od danas do petka suptropska zračna masa sa svog izvorišta na sjeveru Afrike krenuti će put naše regije. U takvim okolnostima ono na što  treba skrenuti pozornost i upozoriti jesu visoke dnevne temperature zraka koje bi nerijetko mogle dosegnuti 35°C ili 36°C.

Svakako treba izdvojiti iznimno vruće i sparne dana, a to su ponedjeljak, utorak, srijeda i četvrtak kada bi temperature u pojedinim dijelovima regije mogle dosegnuti 40°C, moguće i koji stupanj više.

Posebno se to odnosi na zaleđe Dalmacije veći dio Hercegovine, veliki dio Crne Gore i Makedoniju.

Probleme će mnogima stvarati i neugodno sparne noći, posebno na Jadranu, jugu i jugoistoku Hercegovine, srednjem i obalnom dijelu Crne Gore i većem dijelu Makedonije.

U ovim područjima ne smije iznenaditi da noćna i jutarnja temperatura ne bude padala ispod 27°C, ili 28°C.

Budući da se očekuje sušnije vrijeme od prosjeka, umjerena i velika opasnost od nastanka i širenja šumskih požara biti će itekako aktualna u idućih pet do sedam dana – piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Ukoliko ne morate ne izlažite se suncu u vremenu od 11-17 sati

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Dani koji su pred nama donijet će obilje sunca i dosta visoke temperature, pa nije zgorega napomenuti kako treba izbjegavati boravak na suncu i propisno se zaštiti od štetnih zraka koje su vrlo opasne za kožu. Poželjno je nositi sunčane naočale, a glavu pokriti šeširom ili kapom. Ukoliko nije potrebno, izbjegavajte izlazak na sunce u vremenu od 11-17 sati.

Tijekom ovih vrućih dana preporučuje se piti više tekućine, najbolje vode, ali ne one koja se hladi u hladnjacima jer to izaziva kontraefekt. Prehladna voda, ili neki drugi napitak, uzrokuju da se ljudi više znoje pa sva popijena tekućina odmah izađe iz tijela. Treba izbjegavati i alkohol, a ono što također treba izbjegavati jesu gazirana pića.

I s hranom treba pripaziti, jer masna, pržena ili prejako začinjena hrana nikako nisu dobar izbor za ovako visoke temperature. Preporuča se jesti mnogo voća koje osvježava organizam, povrća te laganih variva i juha.

Ne zaboravite povesti računa o svojim kućnim ljubimcima ukoliko ih imate. Osigurajte im dovoljno hlada kao i svježu vodu!

Brotnjo.info

Podijeli objavu