Naslovnica DRUŠTVO Pravoslavni vjernici u Hercegovini slave Uskrs: Liturgije služene u Mostaru, Žitomisliću, Bijelom...

Pravoslavni vjernici u Hercegovini slave Uskrs: Liturgije služene u Mostaru, Žitomisliću, Bijelom Polju i Blagaju

Podijeli objavu

Danas pravoslavni vjernici slave Uskrs. Liturgiju u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru predvodio je Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Vladika je u propovijedi poručio kako trebamo otvoriti svoja srca.

”Kristova žrtva i Kristova ljubav je sve ispunila, od Ada u koji se spustio na Veliku subotu, bio je na zemlji s nama i dao nam Evanđelje, do njegovog uznesenja i uskrsnuća. Sve je ispunjeno ljubavi Kristovom samo treba da mu se obratimo i da prepoznamo tu svjetlost – da očima našeg uma ugledamo svjetlost Kristovu, da ljubavlju našeg srca prepoznamo život i da se otrgnemo od smrti, da našom dušom izaberemo dobro i da se otrgnemo od zla koje nema silu nad nama ako vjerujemo u Krista”, kazao je vladika Dimitrije – prenosi Topportal.info.

Nakon liturgije podijeljena su uskrsna jaja vjernicima koji su uz tradicionalni pozdrav ”Hrisos vaskrse, vaistinu vaskrse” jedni drugima čestitali Uskrs sa željom da se što prije izađe iz pandemije i da se za blagdane okupljaju i druže u većem broju.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević koji je nazočio liturgiji čestitao je Uskrs pravoslavnim vjernicima Mostara.

Uskrsne liturgije osim u Mostaru služene su jutros i u manastiru Žitomislić, Crkvi Uznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju i Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju – prenosi Topportal.info.

Podijeli objavu