Naslovnica Obavijesti Opasni nastavci za trimere na tržištu Bosne i Hercegovine!

Opasni nastavci za trimere na tržištu Bosne i Hercegovine!

Podijeli objavu

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine upozorava potrošače da su na tržištu Bosne i Hercegovine, putem neregistriranih internetskih trgovina od strane fizičkih osoba ili gospodarskih subjekata, dostupni opasni proizvodi – lančane glave za trimere.

Ovi proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače i nisu usklađeni sa zahtjevima iz točaka 1.3.2. i 1.3.3. Dodatka I. Naredbe o sigurnosti strojeva („Službeni glasnik BiH“, broj 04/10). Metalni dijelovi reznih nastavaka koji rade na principu mlaćenja i koji se sastoje od dva ili više metalnih dijelova kao što su lanci, oštrice i sl. te njihovi spojevi, podložni su ponovljenim snažnim mehaničkim opterećenjima kada dolaze u kontakt s kamenjem, stijenama i drugim preprekama i podložni su raspadanju i izbacivanju pri velikoj brzini. Također je moguće da izbacuju kamenje uz veću energiju nego jednodijelne metalne oštrice. Sve ovo dovodi do rizika da rukovatelj i druge izložene osobe dobiju ozbiljne ili smrtonosne ozljede, jer štitnici pričvršćeni na prijenosne ručne trimere ne mogu pružiti adekvatnu zaštitu od povećanih rizika koji nastaju uporabom ovakvih reznih nastavaka.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovakav proizvod da ga prestanu upotrebljavati te da kontaktiraju Agenciju za nadzor nad tržištem, telefonskim ili elektroničkim putem pomoću Obrasca za prigovor potrošača.

Gospodarskim subjektima koji ovakve proizvode stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine skrećemo pozornost da su, sukladno Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda („Službeni glasnik BiH“, broj 102/09) i Odluci o obliku i sadržaju obavještenja o opasnom proizvodu („Službeni glasnik BiH“ broj 55/10), dužni na tržište Bosne i Hercegovine stavljati samo sigurne proizvode. Ukoliko znaju ili bi morali znati da proizvod koji su stavili na tržište, za potrošače predstavlja rizik koji nije u skladu sa zahtjevima za opću sigurnost, dužni su o tome odmah obavijestiti Agenciju za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i poduzeti odgovarajuće radnje, uključujući povlačenje takvih proizvoda s tržišta, adekvatno i efikasno upozoravanje potrošača te povrat proizvoda od potrošača – priopćeno je iz Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine.

Podijeli objavu