Naslovnica GOSPODARSTVO Skuplje gorivo: Evo po kojim cijenama možete napuniti spremnik u Čitluku

  Skuplje gorivo: Evo po kojim cijenama možete napuniti spremnik u Čitluku

  Podijeli objavu

  Gorivo u Federaciji BiH ponovo je poskupjelo. Kako je za Avaz.ba rečeno iz Federalnog ministarstva trgovine, na jučerašnji dan cijene benzina varirale su od 1,76 do 2,16 KM po litri, a dizela od 1,66 do 2,11 KM po litri.

  Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji za Premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,04 KM, za dizel 2,02 KM po litru.

  Prema njihovim riječima, važno je naglasiti kako je cijena sirove nafte tipa Brent od početka 2021. porasla s 51,80 dolara za barel na 66,74, odnosno za 32,12 posto.

  – Snažan rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu najviše je uzrokovan provedbom sporazuma članova OPEC-a o smanjenju proizvodnje. Članice i njihove saveznice, predvođene Rusijom, dogovorile su se na online sastanku 4. ožujka ove godine da ne povećaju proizvodnju te da će do travnja nastaviti sa smanjenom proizvodnjom nafte za millijun barela dnevno – pojašnjeno je iz Ministarstva.

  Samo od početka ovog mjeseca Ministarstvo je zaprimilo čak 209 obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje za pet pfeninga po litru.

  – Vezano za potražnju, ističemo da su u mnogim zemljama zbog posljedica pandemije COVID-19 još ograničene društvene i ekonomske aktivnosti, ali se u budućem razdoblju očekuje visok stupanj imunizacije stanovništva, što će u konačnici utjecati na rast potražnje i oživljavanje svjetske ekonomije – rečeno je iz Ministarstva.

  Kako su naveli, danas je nafta tri puta skuplja u odnosu na travanj prošle godine.

  Iz Ministarstva trgovine FBiH napomenuli su kako sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije “FMT FBIH oil info”, u kojoj su one poredane od najmanjih do najvećih.

  – Preporuka građanima Federacije BiH je da maksimalno koriste aplikaciju, jer im ona omogućava uštedu, odnosno racionalizaciju kupovine, a ujedno i potiče konkurenciju u oblasti maloprodaje naftnih derivata – naveli su iz Ministarstva, piše Avaz.ba.

  Cijene goriva na području Čitluka

  Prema aplikaciji “FMT FBiH oil info”, cijena litre dizela D5 na području općine Čitluk je u rasponu od 1,96 KM do 2,11 KM.

  Litar benzina Super 95 se prodaje također od 1,96 do 2,11 KM.

  Super 98 je nešto skuplji, a raspon cijena je od 2,11 KM do 2,16 KM.

  Cijena LPG autoplina kreće se od 1,11 KM do 1,21 KM.

  Brotnjo.info

   

  Podijeli objavu