Naslovnica POLJOPRIVREDA Nakon osam godina izašao novi broj časopisa “Pčela“

Nakon osam godina izašao novi broj časopisa “Pčela“

Podijeli objavu

Prvi broj „Pčele“, časopisa Saveza pčelara „Kadulja“, izašao je 9. lipnja 2012. i od tada do prosinca 2014., izašlo je sedam brojeva. Dva broja u 2012., tri u 2013. i dva u 2014. godini.

Zašto je „Pčela“ prestala izlaziti, o tome nećemo. Ne želimo se vraćati u prošlost, naprotiv, želimo gledati naprijed. Držimo da je „Pčela“ dala nemjerljiv doprinos radu Saveza pčelara „Kadulja“ kao svom izdavaču, počevši od ostvarivanja punopravnog članstva Saveza u Apimondiji – Svjetskoj pčelarskoj federaciji, pa do sudioništva u ostvarenju projekta zaštite zemljopisnog podrijetla više vrsta našega, hercegovačkog meda.

Bitan razlog za ponovno pokretanje „Pčele“ svakako se nalazi u želji da se našim pčelarima omogući na jednostavan način doći do informacija koje će im pomoći u što kvalitetnijem radu sa pčelama. Po ocjeni više meritornih institucija i pojedinaca, „Pčela“ je to dosad vrlo
kvalitetno radila, što su prepoznali i u međunarodnoj organizaciji USAID/Farma II.

Zahvaljujući njihovoj financijskoj potpori, u ovoj godini možemo izdati još tri broja „Pčele“, jedan u travnju, drugi u srpnju, treći u listopadu. Stoga smo neizmjerno zahvalni dužnosnicima ove međunarodne organizacije na pruženoj financijskoj pomoći pri ponovnom pokretanju našega časopisa. Osmi broj „Pčele“, glede sadržaja i koncepcije, svojevrsni je nastavak dosadašnjeg načina pripremanja i oblikovanja priloga za ovaj časopis.

Na prvim je stranicama tema broja, ovaj put je to ružmarin, a onda, „zakićeni i s mirisom ružmarina“, nastavili smo s našim pčelarskim
susretima, gdje možete pročitati što su nam u razgovoru rekli predsjednik i tajnik širokobriješke pčelarske udruge „Vrisak“. Slijedi
nekoliko stručnih, znanstvenih, ali i praktičnih priloga, počevši od problema krivotvorenog meda u Hrvatskoj, priloga o pojedinim bolestima pčela, o pčelinjem otrovu i njegovoj proizvodnji i biljki planiki. Na završnim stranicama ovoga broja nalaze se pčelarske novosti i zanimljivosti, a u novouvedenoj rubrici o načinima korištenja meda, tri su recepta za jela s medom.

Klikom na fotografiju možete preuzeti novi broj časopisa ‘Pčela’

U ovoj prigodi zahvaljujemo svima vama, naši dragi i poštovani suradnici. Vaša nam je pomoć bila dragocjena u pripremanju dosadašnjih brojeva „Pčele“, bilo da ste pojedinim temama iz oblasti pčelarstva pristupali na stručnoj i znanstvenoj osnovi, bilo da ste na ove stranice prenosili vlastita pčelarska iskustva.

Istodobno, očekujemo i nove suradnike, znanstvenike i iskusne pčelare, jer će tako „Pčela“ letjeti i dalje, trasirajući pčelarima put koji ih vodi do cilja koji se zove dobra pčelarska praksa.

Na kraju, s obzirom na to da smo zahvaljujući pomoći USAID/Farma II uspjeli osigurati financijska sredstva za prvu godinu nastavka izlaženja časopisa, na Savezu pčelara „Kadulja“, ali i na svim općinskim pčelarskim udrugama, zadaća je pronaći sredstva za nastavak njegova izlaženja i u sljedećim godinama. Zajedničkim nastojanjima i radom upravljenim u tom smjeru i s tim ciljem, učinimo sve da „PČELA“ VIŠE NIKADA NE PRESTANE LETJETI.

Dobro Zovko / Glavni urednik

Podijeli objavu