Naslovnica POLITIKA Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor: U tijeku je prethodna/aktivna registracija birača

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor: U tijeku je prethodna/aktivna registracija birača

Podijeli objavu

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini održat će se u subotu 4. srpnja 2020. i nedjelju 5. srpnja 2020.  godine.

Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi ostvarili svoje pravo na glasovanje moraju se aktivno registrirati.

Birači koji imaju prebivalište u RH, a žele glasovati u GK RH Mostar, moraju se prethodno registrirati u GK RH u Mostaru ili u nadležnom uredu u RH.

Zahtjeve za aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti u GK RH u Mostaru u uredovno radno vrijeme, radnim danom od 9,00 do 12,00 sati, te od 14,00 do 16,00 sati.

Birači se pozivaju se provjere svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju, kao i sve informacije vezane uz predstojeće izbore dostupne su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr .

Zahtjev se podnosi osobno (uz vlastoručan potpis), putem pošte, e-maila, uz priloženu presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (po mogućnosti putovnice ili osobne iskaznice RH).

E-mail za zaprimanje zahtjeva u GK RH Mostar je: izbori.mostar@mvep.hr

Birači koji imaju nove e-osobne iskaznice RH, sa upisanim prebivalištem izvan RH, ne moraju se aktivno registrirati ako će glasovati u predstavništvu na čijem konzularnom području imaju prebivalište.

Zahtjevi za registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede, 24. lipnja 2020.g.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti GK RH u Mostaru, tel.: 036 355 070; 355 073; e-mail: izbori.mostar@mvep.hr

 

Podijeli objavu