Naslovnica PROMO Nekropola stećaka Radimlja na markama HP Mostar

Nekropola stećaka Radimlja na markama HP Mostar

Podijeli objavu

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je izdanje redovite poštanske marke „Arheološko blago 2020.“ s motivom nekropole stećaka Radimlja, nacionalnog spomenika BiH.

Nekropola se nalazi u Vidovu polju kod Stoca, a broji 133 stećka koji se datiraju u 15. i 16. stoljeće. Najviše ih je u obliku „sanduka“ i „sljemenjaka“, a 63 stećka su ukrašena.

Motivi su arkade i muške figure s uzdignutom rukom, križevi i stilizirani križevi, povijene lozice s trolistom, štitovi s mačem, zatim scene lova, plesa, dvoboja te drugi ornamenti ili figuralni prizori. Natpisi na hrvatskoj ćirilici ili bosančici upućuju na to da je nekropola pripadala plemićkoj obitelji Hrabena – Miloradovića.

Također, trojica klesara Miogost, Bolašin Bogavčić i Ratko Brativoić uklesali su svoja imena. U neposrednoj blizini nekropole nalazi se veći broj ilirskih tumulusa što ukazuje na kontinuitet sahranjivanja i nastavak tradicije pokapanja uz stare grobove.

Autor likovnog rješenja je Tomislav Zovko, a marke se u poštanskom prometu koriste od 12. svibnja 2020. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Podijeli objavu