Naslovnica CRNA KRONIKA U padu zrakoplova poginula dva pripadnika HRZ-a, ministar Krstičević podnio ostavku

U padu zrakoplova poginula dva pripadnika HRZ-a, ministar Krstičević podnio ostavku

Podijeli objavu

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održala se konferencija za medije na kojoj su objavljene informacije o padu vojnog školskog aviona ZLIN u kojem su smrtno stradali instruktor i kadet.

– Tijekom redovnog i planiranog leta u sklopu trenažnih aktivnosti došlo je do pada školskog aviona ZLIN u području Biljana Donjih. Odmah po dobivanju infomracija o nesreći, poduzete su sve mjere traganja i spašvanja.

Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su u padu aviona stradala dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, instruktor Marko Novković i polaznik letačke obuke Luka Jagatić.

Razlozi pada aviona nisu poznati – kazao je  viceadmiral i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj.

– Izgubili smo dvojicu pripadnika HRZ-a, kolegu natporučnika Marka Novkovića i kolegu koji je to trebao postati Luku Jagatić.

Nažalost, let je završio tragično pola sata od polijetanja. Detalji istrage će pokazati što se dogodilo. Avion ZLIN 242 L nalazi se u HRZ-u od 2007. godine, avion je siguran i pouzdan, nikad nismo imali slučajeve otkaza s tim avionima.

Kolega Novković je iskusan pilot, član grupe Krila oluje s osamsto sati naleta. Samim tim što je član elitnog društva u Krilima oluje dovoljno govori o njegovom iskustvom. Kolega Jagatić se nalazio na prvom razdjelu letačke obuke i ovo je bio let na kojem je on nakon prvog samostalnog leta se nalazio na razdjelu temeljnog i akrobatskog letenja.

Letačka obuka je bila nastavljena prema planu. Volio bih naglasiti i izraziti sućut obiteljima i najbližima dvojice kolega i nadam se da će buduća istraga rasvijetliti sve okolnosti ovog događaja – rečeno je na konferenciji.

Naime Jagatić je, kako je rečeno, prošao obuke selekcijskog letenja i svoj prvi samostalni let s najvišim ocjenama te se radilo o izuzetnom kadetu.

– Dobili smo informaciju oko četiri sata da se dogodila nesreća. Odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s načelnikom glavnog stožera, admiralom Hranjom ovdje u Zemunik.

Tijekom puta čuo sam se sa predsjednikom, s predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovom događaju.

Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci.

Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterom Kiowa Warrior gdje smo izgubili dva mlada života.

Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni.

Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti temeljitu istragu o ovom događaju.

Kao što ste čuli od načelnika glavnog stožera, naložio sam i njemu da isto formira i svoje povjerenstvo upravo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti od sustava obuke, linije vođenja zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti.

Naša zadaća je da budemo sa obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku te sve ono što znamo i možemo.

Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima Hrvatskog raznog zrakoplovstva i cijeloj vojsci.

Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane – kazao je Damir Krstičević.

– Avion je bio ispravan, na svim našim avionima i helikopterima se provode probe i održavanje koje je redovito.

Ovaj avion nažalost nema crnu kutiju u onom smislu riječu koje vi očekujete. On ima uređaj koji bilježi parametre leta ali su oni šturi i vidjet ćemo što će istraga dalje pokazati.

Avion u letu nije imao pratnju, nalazio se u samostalnoj zoni Donje Biljane u kojoj je trebao biti i bio je sam – rečeno je na konferenciji.

Na pitanje o istrazi u slučaju pada helikoptera Kiowa, na konferenciji je rečeno da istražno povjerenstvo još uvijek radi svoj posao.

– To je jedno neovisno tijelo koje ne možemo znati kakve informacije trenutno imaju.

Na početku samog rada povjerenstva rečeno je da taj posao može trajati između 12 i 18 mjeseci.

Podsjetimo, dvojica pripadnika Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva, kadet i instruktor, smrtno su stradali kada se trenažni zrakoplov na kojemu su provodili obuku, danas oko 16 sati srušio u blizini zrakoplovne baze u zadarskom Zemuniku.

Trenažni zrakoplov Zlin 242 L Aerobatic, iz za sada nepoznatih razloga srušio se na području Biljana Donjih, te je pri udaru u tlo eksplodirao i zapalio se – prenosi Jutarnji List.

Podijeli objavu