Naslovnica POLITIKA Zajednička izjava Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, članova Predsjedništva BiH

Zajednička izjava Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, članova Predsjedništva BiH

Podijeli objavu

Poštovani građani, Broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji raste. Nažalost, virus je odnio i prve ljudske živote. Obiteljima preminulih izražavamo iskrenu sućut.

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji još nije dostigla vrhunac. Pred nama su teški dani.

Situacija je izvanredna i zahtijeva odlučne mjere, kako bismo izbjegli katastrofalne posljedice, o kakvim svjedočimo u nekim drugim zemljama.

Sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini poduzele su i poduzimaju sve što je nužno u cilju da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi. To je prioritet svih prioriteta. Paralelno se poduzimaju koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar.

Vlade na svim razinama, zdravstveni radnici, policajci, vojnici, inspektori, ljudi angažirani u civilnoj zaštiti i svi drugi, ulažu ogromne napore kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Na tome im čestitamo.

Međutim, svi ti napori neće dati rezultat ukoliko se naredbe, mjere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ukoliko svaki čovjek  ne pokaže vlastitu odgovornost. I prema sebi i prema članovima svoje obitelji i prema drugim ljudima.

Zato vas još jednom pozivamo da se striktno pridržavate svih propisanih naredbi, mjera i preporuka, jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je zadesilo.

Apsolutna većina vas to čini i zbog toga vam mi, članovi Predsjedništva BiH, zahvaljujemo.

Ipak, i dalje ima onih koji neodogovorno krše propisane mjere. Takvi zaslužuju najrigoroznije sankcije. Zato pozivamo mjerodavne institucije da to bez odlaganja učine, sukladno važećim zakonima.

Svjesni da se svaka država suočava s problemima izazvanim pandemijom, mi kao Predsjedništvo BiH, i svaki od nas pojedinačno, na međunarodnom planu poduzimamo sve što je potrebno da osiguramo pomoć ili kupovinu nužne medicinske opreme kojom bi se osnažio naš zdravstveni sustav. Na tome rade i druge razine vlasti i institucije.

Neke države su već pomogle, neke pripremaju pomoć, s brojnim prijateljima razgovaramo, sve na temelju potreba koje su iskazale naše medicinske institucije. Bosna i Hercegovina i ovaj put nije ostala i neće ostati bez pomoći naših prijatelja, a to ćemo svakako znati cijeniti.

Podržavamo i napore koje čine domaće kompanije u proizvodnji zaštitne i druge medicinske opreme, hrane i dezinfekcijskih sredstava.

Poštovani građani,

Pozivamo vas da imate povjerenje u institucije sustava, da pratite njihove naredbe i upute  i pridržavate se propisanih mjera.

Sačuvajmo živote i zdravlje. Pokažimo odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jer je to uvjet  da savladamo izazov s kojim smo suočeni – stoji u zajedničkoj izjavi srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Podijeli objavu