Naslovnica GOSPODARSTVO Položen kamen temeljac za izgradnju autoceste od Počitelja do Zvirovića

  Položen kamen temeljac za izgradnju autoceste od Počitelja do Zvirovića

  Podijeli objavu

  Početak radova na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići LOT 1 obilježen je svečanom ceremonijom održanoj u petak ujutro u Dretelju kod Čapljine. Dionica Počitelj-Zvirovići LOT 1, u ukupnoj dužini od 10,1 kilometra, od izuzetne je važnosti za Hercegovinu, jer će njezinom izgradnjom biti izravno autocestom povezan ovaj dio Hercegovine s Međugorjem i Europskom unijom.

  ”To je prvi infrastrukturni projekt koji realiziraju kineske tvrtke u Federaciji BiH te prva autocesta i most koje grade kineske tvrtke u BiH. Također i prvi trilateralni projekt između Kine i Europske unije u BiH što govori o njegovom značaju. Obje kineske tvrtke su među 500 najjačih tvrtki u svijetu s bogatim građevinskim iskustvom i profesionalnom sposobnošću izvedbe. Predsjedatelj Čović je svojevremeno konstatirao da odnosi BiH i Kine predstavljaju primjer pravih prijateljskih relacija. Otvaranje radova još jednom pokazuje da suradnja između dviju zemalja u svim oblastima kontinuirano napreduje”, kazao je u svom govoru Ji Ping, veleposlanik Kine u BiH – piše Bljesak.info.

  LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog LOT-a. Izvođač radova je kineska korporacija. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom.

  “’Projekt izgradnje dionice autoceste Počitelj – Zvirovići je od izuzetne važnosti za cijelu Hercegovinu. Naime, ova dionica se povezuje na ranije izgrađenu dionicu autoceste Zvirovići – Međugorje – Bijača – Granica s Republikom Hrvatskom koja je duga deset kilometara. Izgradnjom dionice Počitelj – Zvirovići bit će kompletirana funkcionalna autocesta u ukupnoj dužini od 20,1 kilometra koja će omogućiti nesmetan i siguran protok putnika i robe. Ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala ovog područja na kojem se nalaze svjetski poznata turistička odredišta poput Međugorja, Kravica, Počitelja kao i neposredna blizina Mostara, Ljubuškog i Neuma”, kazao je Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.

  Naglasio je da je realizacija ovog projekta planirana još 2014. godine, ali da se tek u aktualnom mandatu uspjelo nešto konkretno napraviti. ”Važno je naglasiti da je realizacija ovog projekta planirana još početkom 2014. godine, ali su tek u ovom mandatu provedene konkretne aktivnosti, odnosno proveden tender i potpisani ugovori za radove i nadzor radova. Implementacija ovog projekta će dati značajan poticaj razvoju gospodarstva ovog dijela Hercegovine, posebno angažiranjem domaće građevinske operative, trgovine potrebitih materijala i pratećih ugostiteljskih sadržaja. Realizacijom ovog projekta bit će stvoreni uvjeti za razvoj i napredak juga Bosne i Hercegovine”, zaključio je Lasić.

  Voditelj tvrtke izvođača radova smatra da će Kinezi ovime dati svoj doprinos u izgradnji Bosne i Hercegovine ”Ulažemo sve napore u realiziranju ovog projekta kako bismo dali svoj doprinos u izgradnji države Bosne i Hercegovine. Radovi na projektu idu korak po korak. Kako kinesko državno poduzeće, sigurno ćemo se odazvati na inicijativu ‘Pojas i put’ i Mehanizam za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe pridržavati se načela zajedničke konzultacije i doprinosa, izvođač radova Tang Hao.

  Bljesak.info

  Podijeli objavu