Naslovnica GOSPODARSTVO Sedam tisuća vlasnika računa u bivšoj Ljubljanskoj banci ostalo bez 30 milijuna...

  Sedam tisuća vlasnika računa u bivšoj Ljubljanskoj banci ostalo bez 30 milijuna eura

  Podijeli objavu

  Nestao je i zadnji tračak nade za tisuće štediša u BiH da će im sudskim putem biti vraćena štednja u bivšoj Ljubljanskoj banci, koja, po njihovoj procjeni, s kamatama, ukupno iznosi oko 30 milijuna eura.

  Hladan tuš stigao je iz Strassbourga  – Europskog suda za ljudska prava odbio je tužbu bh. štediša protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje, čime su oni trajno ostali bez svoje ušteđevine.

  “Definitivno, u pitanju je 30 milijuna eura štednje, novca koji je u Sloveniji, i ona ga ne želi vratiti. Ti ljudi nemaju više nikakvo pravo ni u BiH, ni u Sloveniji, ni pred Europskim sudom za ljudska prava, gdje nismo uspjeli dobiti zaštitu”, pojasnila je za “Nezavisne” Amila Omersoftić, predsjednica Udruge za zaštitu deviznih štediša BiH.

  O ovom slučaju u Strassbourgu odlučio je sudac pojedinac, koji je ocijenio kako se nisu stekli uvjeti da o predstavkama bh. štediša protiv BiH i Slovenije za neisplaćenu štednju kod Ljubljanske banke raspravlja Europski sud.

  Podsjeća da se sudska bitka u BiH nije mogla voditi jer postoji presuda Ustavnog suda BiH, a koji je utvrdio da je ta obveza na Sloveniji.

  “Imamo i presudu Europskog suda koji je utvrdio da su obveze na Sloveniji. Imamo zakon u BiH gdje piše – za tu štednju nije odgovorna BiH, već Slovenija.  Vi ne možete prema zakonima koji su u BiH tužiti BiH, kad se zna da su sredstva u Sloveniji. A istovremeno imamo štediše koji su angažirali odvjetnike i Ustavni sud Slovenije je to odbio”, rekla je Omersoftić.

  Ponašanjem Slovenije, kako je dodala, pogođeno je oko 7.000 vlasnika deviznih računa.

  “Prema slovenskom zakonu 7.000 štediša ne može dobiti svoju ušteđevinu, nismo dobili nijednu pozitivnu presudu u Sloveniji”, rekla je Omersoftić.

  Podsjetimo, prema ranije objavljenim informacijama, do kraja listopada prošle godine Slovenija je primila 36.570 zahtjeva štediša iz Hrvatske i BiH, od čega je nakon verifikacije odobreno više od 33.000 isplata.

  “Na prethodne informativne izračune koji uključuju glavnicu i pripadajuće kamate bilo je manje od jedan posto žalbi”, priopćili su krajem prošle godine u Službi za sukcesiju pri vladi Slovenije.

  Kako su dodali, od ukupno izvršenih isplata u visini 289,7 milijuna eura, štedišama nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb isplaćeno je 161,9 milijuna eura, a štedišama LB-a Sarajevo 127,8 miliona eura – pišu Nezavisne novine.

  Podijeli objavu