Naslovnica GOSPODARSTVO Kinezi traže fiksnu cijenu struje za Aluminij i jamstva za kredite

Kinezi traže fiksnu cijenu struje za Aluminij i jamstva za kredite

Podijeli objavu

Federalna vlada usvojila je informaciju o Memorandumu za kupovinu Aluminija d.d. Mostar od strane M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu s China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal lndustry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.

Premijer Federacije BiH ovlašten je odgovor s očitovanjem o Memorandumu, utvrđen na sjednici, uputiti strani zainteresiranoj za kupovinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako je rekao resorni ministar Nermin Džindić, postoji 10 spornih točki o kojima je potrebno dodatno pregovarati. Među tim točkama je mirovanje ukupnog duga na određeno razdoblje, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i financijskom paketu ulaska.

“Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po MWh u razdoblju od 10 godina, a Vlada FBiH to ne može jamčiti jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traži se oslobađanje svih troškova za Elektroprijenos, NOS, OIK – sve su to naknade koje svaki kupac električne energije mora platiti. Tražili su odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina plina, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina traži produženje zajamčene cijene električne energije”, kazao je Džindić, piše Klix.ba.

U više točaka tražena su jamstva za kreditne aranžmane, za što Vlada FBiH, ističe Džindić, nema nadležnost. Sastanak između predstavnika kineske MTA grupacije i Vlade FBiH održan je 17. listopada u sjedištu Vlade FBiH.

Odgovor na njihov memorandum je uslijedio tek sada, jer je dokument bio na engleskom jeziku pa se čekao prijevod. Danas je premijer dobio zeleno svjetlo i nakon što MTA dobije odgovor čekat će da zakažu novi termin sastanka kako bi se pokušala pronaći rješenja, a u cilju spasa Aluminija. Aluminij d.d. Mostar prestao je raditi 10. srpnja ove godine kad mu je zbog dugovanja ugašena električna energija.

Vecernji.ba

 

Podijeli objavu