Naslovnica GOSPODARSTVO 4.Kongres o katastru ispunio sva očekivanja

  4.Kongres o katastru ispunio sva očekivanja

  Podijeli objavu

  U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne u Neumu je od 29. do 31. 10. održan 4. Kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika FBIH Marinka Čavare.

  Na Kongresu je nazočilo preko 300 geodetskih stručnjaka iz 8 zemalja, a predstavljena su 34 rada i prezentacije u 6 sesija.

  Uvodna sesija Kongresa je bila posvećena temeljnim državnim registrima (registri osoba, adresni registar, katastar i zemljišna knjiga), a njihova uspostava, digitalizacija i digitalno povezivanje bile su glavne odrednice Kongresa.

  Prezentirano je povezivanje registara u Švedskoj, kao dobar primjer prakse, kojemu bi trebala težiti i naša zemlja, a također je predstavljeno i stanje registara u BiH, aktivnosti koje se provode, te budući planovi.

  Sesija je zaključena prezentacijama predsjednika i generalnog direktora CLGE-a (Europskog vijeća geodeta) gospode: Mauricea Barbierija i Jean-Yves Pirlota, koji su predstavili ovu organizaciju, njen rad i značaj posvećenosti profesionalnoj etici u geodetskoj struci.

  U posebnoj sesiji prezentirane su aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i dostignuća projekta ”Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH” poznatijeg kao CILAP. Sudionici Kongresa su upoznati sa impresivnim rezultatima koji su u sustavu zemljišne administracije postignuti u proteklih nekoliko godina.

  Ravnatelj Uprave gospodin Željko Obradović posebno je istaknuo rezultate projekta „Registracije nekretnina“, kroz kojeg je, pored ostalog, za 265 katastarskih općina izvršeno usuglašavanje podataka katastra i zemljišnih knjiga.

  Sudionicima Kongresa je predstavljena i IT strategija sustava zemljišnih knjiga i katastra u Federaciji BiH za razdoblje do 2029. godine, gdje je glavna odrednica nastavak rada na daljnjoj integraciji podataka.

  Prezentirane su i usluge i podatci koje nudi Uprava, kao i osnovni geodetski radovi koji se provode ili planiraju. Bilo je zadovoljstvo vidjeti da se u Federaciji BiH podatci nude putem web servisa, kao i da se provode opsežna geodetska mjerenja, o čemu se na prethodnim sličnim skupovima slušalo samo od stručnjaka iz inozemstva.

  Navedeni rezultati postignuti su uz veliku pomoć CILAP projekta, za kojeg je tijekom Kongresa potpisano produženje ugovora za naredne dvije godine. Radni tim CILAP projekta predstavio je i dostignuća na uspostavi adresnog registra, registra cijena nekretnina i digitalnog arhiva.
  Iz svih obavljenih prezentacija vidljiv je veliki napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije.

  U preostale četiri sesije Kongresa prezentirani su prijavljeni radovi, njih ukupno 22, a opseg tema je bio vrlo širok, od temeljnih državnih registara, preko organizacije sustava zemljišne administracije, povezivanja katastra i zemljišnih knjiga, infrastrukture prostornih podataka, pa do osnovnih geodetskih radova.

  U sklopu Kongresa organizirana je izložba geodetske opreme i softvera, na kojoj su se sudionici Kongresa imali priliku upoznati s bogatom ponudom prijavljenih izlagača.

  Sudionici Kongresa su organizaciju kongresa ocijenili vrlo uspješnom, kao i kvalitetu prezentiranih radova.

  Očekuje se kako će predstavljeni stručni radovi, razmijenjena iskustva sudionika i izlaganje gostiju iz inozemstva, koji su sudionicima prenijeli europska iskustva na području katastra i geodezije, pomoći da se dodatno ubrzaju postojeći pozitivni procesi u sektoru zemljišne administracije – stoji u priopćenju kojega potpisuje Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg Bosne.

  Podijeli objavu