Naslovnica DRUŠTVO Miroslav Lajčák promoviran za počasnog doktora na Sveučilištu u Mostaru

Miroslav Lajčák promoviran za počasnog doktora na Sveučilištu u Mostaru

Podijeli objavu

Sveučilište u Mostaru dodijelilo je titulu počasnog doktora (doctor honoris causa) Nj. E. Miroslavu Lajčáku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visokom predstavniku u BiH.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako je Lajčák tijekom svog djelovanja umjesto strahova, prijetnji i konflikata promovirao dijalog predstavnika sva tri naroda, a u korist svakoga čovjeka u Bosni i Hercegovini.

„Riječ je o čovjeku koji duboko razumije kako je Bosni i Hercegovini umjesto sustava pomoći potreban sustav partnerstva te da novo vrijeme zahtjeva i nove paradigme, nove politike i nove pristupe. Sveučilište u Mostaru prepoznalo je nastojanja i djelovanje gospodina Lajčáka te mu na tim temeljima dodjeljuje počasni doktorat“, rekao je rektor Tomić.

Nj. E. Miroslavu Lajčáku dodjeljuje se počasni doktorat za izniman doprinos u području pravnih i političkih znanosti, međunarodnih odnosa kao i za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ravnopravnosti naroda Bosne i Hercegovine.

„Na SUM-u izuzetno cijenimo i nastojanja gospodina Lajčáka da se naša ljestvica vrijednosti danas može temeljiti samo na prvenstvu znanosti, kulture i obrazovanja te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem“, objasnio je rektor Tomić.

Nj. E. Miroslav Lajčák je izrazio zahvalnost na ovoj dodjeli, jer je SUM obrazovna institucija veoma značajna u svijetu.

„Ja sam i ostat ću uvijek prijatelj naroda Bosne i Hercegovine i neumorni zagovornik vaše borbe za bolju, zajedničku europsku budućnost“, kazao je Lajčák.

 

 

SUM.ba

Podijeli objavu