Naslovnica GOSPODARSTVO Štrajk uposlenika HP Mostar: Osnovni razlog su male plaće, a višestruko je...

  Štrajk uposlenika HP Mostar: Osnovni razlog su male plaće, a višestruko je povećan opseg posla

  Podijeli objavu

  Jutros točno u devet sati, kako su i najavili iz Nezavisnog sindikata zaposlenih HP Mostar, radnici ovog poduzeća su stupili u jednosatni štrajk upozorenja, zbog, kako su naveli, odavno poznatih razloga.

  Razlozi su, prema njihovom mišljenju, male plaće, nedostatak radnika u proizvodnim sektorima, slaba organizacija posla koja proizlazi iz nedostatka radnika, sve veći pritisak na radnike od nadređenih na pojedinim radnim mjestima i tako dalje.

  Na okupljanju ispred središta HP Mostar predsjednik Sindikata Tomislav Erić ponovio je da je osnovni razlog štrajka mala plaća koja je ista već godinama.

  “Uprava je jučer objavila da je naša plaća oko 1.100 KM, a evo moje platne liste za 2018. godinu s 26 godina staža 10.374 KM. Drugi razlog je pritisak na ljude koji rade na mnogim radnim mjestima. Sad ćemo konkretizirati jer jučer cijeli dan ide pritisak na naše članove da se ne ulazi u štrajk. Direktor zna od koga to dolazi“, kazao je Erić.

  Zbog pritisaka na članove sindikata, dodaje Erić, pola onih koji su željeli štrajkati to nije učinila, bojeći se za posao. Uz poštare u Mostaru, štrajkaju i njihove kolege u Širokom Brijegu i Ljubuškom.

  “Sve će se uraditi, kolege su s torbama, svi su drugi na svojim mjestima. Apelirao sam na kolege iz Srednje Bosne da ne štrajkaju jer ih nema dovoljno“, izjavio je.

  Nezavisnom sindikatu uposlenih HP Mostar uprava zamjera nereprezentativnost, ali sindikalisti to odbacuju rješenjem nadležnog ministarstva te kažu da je njihovo ograničenje samo u pregovorima oko novog kolektivnog ugovora.

  Osim mobinga o kojem se dosta govorilo stavljen je naglasak na loše uvjete rada. Poštari rade u stroj odjeći, a novim kolegama stariji posuđuju odijela.

  “Radnika ima premalo, jedan ode na bolovanje bude kaos. Sve to nama uprava spočitava, a problem je u lošoj organizaciji i manjku radne snage“, kazao je Erić.

  U Centru za preradu pošiljaka dvadeset godina isti je broj radnika, a zbog uvođenja brze pošto višestruko je povećan opseg posla.

  “Odem na godišnji i odmah me zovu na posao. Šta je to nego čisti mobing“, kazao je Miroslav Raspudić naglasivši da samo uprava prima nove radnike, dok u svim drugim sektorima nedostaje radne snage.

  S druge strane, Uprava HP-a Mostar je poručila da se sve naknade i troškovi radnicima isplaćuju te da su plaće rasle. Također su istaknuli kako zahtjeve radnika za povećanje plaća od 20 do 30 posto nije moguće ispuniti.

  Iz sindikata napominju kako se nadaju da oni radnici koji budu sudjelovali u ovome štrajku upozorenja neće zbog toga snositi nikakve posljedice, jer će se u protivnom to smatrati mobingom, zbog čega bi bili poduzeti odgovarajući koraci.

  Sindikati nakon štrajka upozorenja imaju plan daljih aktivnosti, ali njega nisu priopćili.

  Klix.ba

  Priopćenje Uprave HP Mostar povodom najavljenog štrajka

  Podijeli objavu