Naslovnica Najave Predstavljanje knjige ‘Transverzala zla’ 4. rujna u Bijelom Polju

Predstavljanje knjige ‘Transverzala zla’ 4. rujna u Bijelom Polju

Podijeli objavu

Ovih dana u izdanju Crkve na kamenu iz tiska je izišla knjiga koju je priredio bjelopoljski župnik don Josip Galić ‘Transverzala zla’.

Knjiga donosi ratna svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata: Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskoga rata.

Zabilježena svjedočanstva još uvijek većine živih svjedoka govore o patnji i stradanju ove župne zajednice, bjelopoljskih katolika Hrvata, koji su unatoč toliku povijesnom zatiranju uspjeli opstati na dvije obale Neretve.

Knjiga je uspomena na 400 nasilno ubijenih Hrvata iz ove župe u 20. stoljeću. To je doista užasavajući broj, osobito ako znamo da je ta župna zajednica u svome povijesnom razvoju dosegla pred Domovinski rat tek 3000 vjernika – piše Crkva na kamenu.

Prvi svjetski rat odnio je iz ove župe 29 župljana, Drugi svjetski rat 280 života (većina ubijena nakon rata), Domovinski rat 107 poginulih. U srpskim logorima bio je 71 član ove župe, a u muslimanskim logorima 166. Neki su bjelopoljski Hrvati bili i u srpskim i u muslimanskim logorima. Sedamnaest je Hrvata ubijeno u muslimanskim logorima. Knjiga iznosi na svjetlo dana dugo skrivanu istinu o stradanju ovih ljudi.

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu 4. rujna u Samostanu časnih sestara u Bijelom Polju (Potoci) s početkom u 19:30 sati.

Podijeli objavu