Naslovnica GOSPODARSTVO Odustali od obnove najgoreg tunela u Hercegovini

  Odustali od obnove najgoreg tunela u Hercegovini

  Podijeli objavu

  Rekonstrukcija tunela Crnaja, prometne žile kucavice između Sarajeva i Mostara, neće početi završetkom ljetne sezone, kako je to ranije planirano, doznaje Faktor.ba.

  Štoviše vrlo je vjerojatno da ovaj devastirani tunel, koji se nalazi na magistralnoj cesti M-17, između Konjica i Jablanice, uopće neće biti rekonstruiran. Naime, nadležni razmišljaju i o drugim varijantama, između ostalog i gradnji potpuno novog tunela i mostova. Potvrđeno je je to danas u JP Ceste Federacije BiH.

  – Kada je riječ o radovima na rekonstrukciji tunela Crnaja, oni neće započinjati prije završetka radova na tunelu Vranduk, odnosno prije puštanja dvosmjernog prometa kroz tunel. Zbog problema koje smo imali na tunelu Vranduk i nemogućnosti alternativnog odvijanja prometa u tunelu Crnaja, u ovome trenutku postoji mogućnost odustajanja od postojećeg projekta rekonstrukcije tunela Crnaja, sve do izbora optimalnog alternativnog rješenja za koje će suglasnosti dati Federalno ministarstvo prometa i veza te Vlada FBiH – rekli su za Faktor.ba u Cestama.

  Kako objašnjavaju, s obzirom na negativan stav javnosti u pogledu izvođenja radova na tunelu Vranduk, a ne uzevši pri tome u obzir nužnost njegove rekonstrukcije i potencijalne neželjene posljedice, na zahtjev Vlade Federacije BiH, u JP Ceste razmišljaju o drugim varijantama.

  – S obzirom na to da je Vlada FBiH ponudila mogućnost iznalaženja financijskih sredstava koja budu nedostajala, JP Ceste trenutno radi na izradi dodatnih alternativnih rješenja koja bi podrazumijevala izgradnju novog tunela i novih mostova te se procjenjuje kako bi se radilo o investiciji koja bi bila znatno veća od postojeće – kažu u Cestama.

  Ugovor za rekonstrukciju tunela Crnaja u lipnju ove godine potpisali su direktor JP Ceste Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača radova – HP Investing i Euro-Asfalt. Vrijednost ugovora je 12,8 milijuna KM, a radovi su trebali biti financirani kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

  Prema tadašnjim planovima, glavni radovi na rekonstrukciji trebali su početi krajem turističke sezone, odnosno krajem  godišnjih odmora, a planirani rok za završetak bio je 15. prosinca 2020. godine.

   

  Podijeli objavu