Naslovnica DRUŠTVO Nakon DNK analize potvrđen identitet žrtve iz Drugog svjetskog rata

Nakon DNK analize potvrđen identitet žrtve iz Drugog svjetskog rata

Podijeli objavu

Posmrtni ostaci Ante Romića, hrvatskog vojnika poginulog u Drugom svjetskom ratu, posljednje počivalište dobit će u groblju Kongora u Tomislavgradu.

U okviru svoje djelatnosti Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk posmrtne ostatke Ante Romića ekshumiralo je u lipnju 2014. godine na brdu Zoljevac. Samoj ekshumaciji pristupilo se na temelju podataka koje je prikupio Rade Stojić Raća, nedavno preminuli član Povjerenstva, a budući da su podaci o stradavanju hrvatskog vojnika uključivali mjesto pokopa i svjedočanstvo o njegovom identitetu, Povjerenstvo je bilo u mogućnosti kontaktirati njegovu rodbinu.

Nakon što je DNK analizom potvrđen Romićev identitet, jučer je u mrtvačnici čitlučkog groblja Podadvor održan ispraćaj posmrtnih ostataka. Ujakove posmrtne ostatke Anti Budimiru ispred Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk predao je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, a uz fra Miru Šegu, koji je predvodio molitvu, jučerašnjem ispraćaju nazočili su Mate Miletić, savjetnik načelnika općine Čitluk, Pavo Zovko, pomoćnik načelnika iz Službe za financije i članovi obitelji Budimir.

Prema podacima dostupnim Povjerenstvu, Romić je stradao u veljači 1945. godine, a nakon ekshumacije, stručne analize posmrtnih ostataka i konačnog utvrđivanja identiteta, posmrtni ostaci Ante Romića bit će na dostojanstven način pokopani u obiteljsku grobnicu.

Citluk.ba

Podijeli objavu