Naslovnica GOSPODARSTVO Vlasnici tvrtki oprez: Imaju “dugogodišnje iskustvo”, a osnovani prije nekoliko mjeseci i...

  Vlasnici tvrtki oprez: Imaju “dugogodišnje iskustvo”, a osnovani prije nekoliko mjeseci i dijele certifikate u BiH

  Podijeli objavu

  Kompanija Global Quality Standard (GQS) Limited iz Velike Britanije domaćim tvrtkama nudi medalje i certifikate za kvalitetu poslovanja predstavljajući se kao međunarodna i s dugogodišnjim iskustvom, iako su je osnovali državljani BiH prije oko četiri mjeseca u Londonu.

  Medalje i certifikati koje izdaje GQS Limited u BiH se zovu „Povjerljiv partner“ i “Izvrsnost upravljanja”, a izdaju ih apsolutno za sve.

  Prema primjerima certifikata, koji su u posjedu portala Capital, vidljivo je da je jedan od „zlatnih certifikata“ GQS Limited izdala sarajevskoj tvrtki „za 18 godina poslovanja“.

  Certifikat „Povjerljiv partner“ izdat je jednom poduzeću iz Travnika „za 18 godina poslovanja i tri godine rada bez blokade računa“.

  Preduzeću iz Donjeg Vakufa GQS Limited je izdala certifikat „za 14 godina poslovanja i 14 godina rada bez blokade računa“.

  Jedna od tvrtki iz Banjaluke dobila je certifikat „za 10 godina poslovanja i 10 godina rada bez blokade računa“.

  Isti certifikat dodijeljen je „za jednu godinu poslovanja i jednu godinu rada bez blokade računa“.

  “Međunarodna kompanija GQS Limited sa sjedištem u Londonu u suradnji sa lokalnim partnerima na tržištu jugoistočne Europe promovira kvalitetu poslovanja po unaprijed definiranim standardima koji trebaju biti zadovoljeni. Inzistirajući na promociji poslovnih subjekata koji uspješno egzistiraju na tržištu dugi niz godina, a koji drže do poslovne reputacije prepoznatljive od strane svih interesnih grupa u i oko kompanije, stvaramo bazu “Povjerljivih klijenata” koja je dostupna široj društvenoj zajednici”, navedeno je na web stranici GQS.

  Iako navode da insistiraju na promociji poduzeća koja uspješno postoje dugi niz godina, vidljivo je da certifikate izdaju i onima koji postoje jednu godinu.

  GQS se na domaćem tržištu predstavlja kao kompanija čiji pečat je „prepoznat na međunarodnoj razini“, a prema riječima predstavnika tvrtki, kojima su nudili certifikate, u GQS Limited-u ističu da imaju i dugogodišnje iskustvo.

  Na svom sajtu su prikazali i certifikat o osnivanju, ali su sa njega izbrisali datum osnivanja, 13. travanj 2019. godine što je lako provjerljivo u Registru tvrtki za Englesku i Vels.

  Predstavnici poduzeća koji su posumnjali u kredibilitet GQS-a istakli su da izgled GQS-ovih medalja ima skoro identičan dizajn kao medalje jedne švicarske kompanije.

  Detaljnije čitajte na Capital.ba.

  Podijeli objavu