Naslovnica DRUŠTVO Sa 158 milijuna, proračun FZZO povećan na 207 milijuna KM

Sa 158 milijuna, proračun FZZO povećan na 207 milijuna KM

Podijeli objavu

Nakon Zastupničkog i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na posljednjoj sjednici podržao rebalans Financijskog plana Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2019. godinu.

Protekle 2018. godine proračun Zavoda je iznosio 158.806.000 KM, a u 2019. godini iznosi 207.327.893 KM – potvrdila je Feni direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović.

Kaže da je povećanje sredstava najviše usmjereno na program dječje kardiokirurgije, kardiologije i kardiokirurgije, za što je izdvojeno više od 10 milijun KM, kako bi se omogućio nesmetan rad kliničkim centrima i smanjile liste čekanja kod odraslih pacijenata.

Dodaje da se zbog nemogućnosti liječenja najsloženijih srčanih mana kod djece u Federaciji BiH najviše novaca izdvaja za njihovo liječenje u inozemstvu.

“Samo kad se klinike u FBiH izjasne da ne mogu izvršiti operativni zahvat kod složenih srčanih mana kod djece, nakon odluke povjerenstva, djeca se izmještaju u specijalizirane inozemne klinike. Često je riječ o hitnim slučajevima, koje izmjestimo tijekom jednog dana, uz dobivanje svih dozvola za slijetanje inozemnih sanitetskih zrakoplova u našu zemlju”, kazala je Martinović.

Po njezinim riječima, također su povećana sredstva za liječenje oboljelih od Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, a najveće povećanje je kod lijekova za liječenje multiple skleroze.

Martinović napominje kako je evidentan porast sredstava za lijekove za liječenje MS. Tako je u 2018. godini izdvojeno 1.800.000 KM, a u 2019. godina 7.000.000 KM, što iznosi povećanje od 289 posto – navodi direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Kaže kako će se usvajanjem rebalansa financijskog plana ZZOiR FBiH omogućiti i uvođenje novih suvremenih lijekova za liječenje oboljena iz vertikalnog programa.

FENA

Podijeli objavu