Naslovnica KULTURA Cjelovečernji koncert Ansambla Lado na 8. Međunarodnoj večeri folklora „Vionica 2019.“

Cjelovečernji koncert Ansambla Lado na 8. Međunarodnoj večeri folklora „Vionica 2019.“

Podijeli objavu

U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Sveti Marko Vionica, a pod pokroviteljstvom općine Čitlukm Vlade HNŽ-a i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u subotu i nedjelju (6. i 7. srpnja) na Športskom centru u Vionici održat će se tradicionalne, Osme po redu, Međunarodne večeri folklora – „Vionica 2019.“

Kako smo doznali od Damira Mandarića i Marije Primorac, predsjednika i dopredsjednice HKUD-a Sv. Marko Vionica, već 6. srpnja na toj manifestaciji u Vionici nastupit će članovi popularnog Ansambla narodnih pjesama i plesova LADO iz Hrvatske, koji će, u sklopu obilježavanja 70. obljetnice svog uspješnog umjetničkog rada i djelovanja simbolična naziva „Neka sja sunce svima, di još našeg roda ima“ , prve večeri održati veličanstveni cjelovečernji koncert.

Bit će to jedinstvena prigoda za posjetitelje da uživaju u nizu prekrasnim nastupima članova Ansambla Lado kroz kratka, ali intenzivna virtualna putovanja u bliža, ali i neka udaljena mjesta gdje žive Hrvati i ljubomorno čuvaju i štite svoje običaje i navike te svoju bogatu tradiciju – kazali su nam domaćini Damir Mandarić i Marija Primorac.

Dodali su također da će se u nedjelju, 7. srpnja, na VIII. Međunarodnim večerima folklora – „Vionica 2019.“ nastupiti članovi čak osam kulturno-umjetničkih društava iz četiri žemlje, koji će svojim izvedbama posjetiteljima prikazati raznolikost folklornih običaja i bogatstvo plesnih elemenata, figura i narodnih nošnji svojih krajeva. U zabavnom dijelu programa te vioničke Večeri folklora svojim će nastupom obogatiti poznati sastav Dukati. Sve su to razlozi zbog kojih 6. i 7. srpnja treba doći na Vionicu pokraj Čitluka i uživati u tom veličanstvenom kulturno-zabavnom spektaklu.

Bogatstvo izvornog pučkog stvaralaštva

– Članovi HKUD-a sv. Marko Vionica zimu su proveli vježbajući i pripremajući se kako za nadolazeće nastupe, ali i za VIII. Međunarodne večeri folklora ” Vionica 2019.” Kroz igru i zabavu nastojimo s mladima otkriti bogatu hrvatsku glazbenu i plesnu tradiciju, te je na brojnim nastupima širom BiH, ali i izvan njezinih granica, prikazati našoj publici. Iz godine u godinu naše Društvo broji sve više članova iz cijeloga Brotnja i to nam je najveći pokazatelj da su mladi jako zainteresirani za oživljavanje uspomena na glazbeno i plesno nasljeđe svoga kraja.

Organizirajući Međunarodnu večer folklora njegujemo i oživljavamo izvorno te svojom gastro ponudom, folklornim i zabavnim programom nastojimo ovaj kraj učiniti bogatijim, sadržajnijim i atraktivnijim za domaće stanovništvo kao i za goste koji tragaju za živim i autentičnim događajima. S pravom možemo reći da je Vionica davno prerasla i sebe, davno je prerasla i sve manifestacije u regiji. U proteklih osam godina u ovom malom broćanskom selu dva puta nastupio makedonski ansambl TANEC, jednom srpski ansambli KOLO, a ove će godine po drugi put u Vionici gostovati ansambl LADO iz Zagreba. Ovo je, dakle, jedina manifestacija koja je ugostila skoro pa sva relevantna Društva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Španjolske, Francuske, Slovenije, Poljske – čak 98 kulturno umjetničkih društava iz 13 zemalja – rekli su nam Damir Mandarić i Marija Primorac, predsjednik i dopredsjednica HKUD-a Sveti Marko iz Vionice.

Prepoznatljiva i nezaobilazna manifestacija

Recimo i to da su prošle godine posjetitelji imali jedinstveni prigodu uživati u spletovima narodnih plesova i pjesama koje su im prirediti članovi čak tri poznata nacionalna ansambla: Ansambl narodnih plesova i pjesama “Lado”iz Hrvatske, Nacionalni ansambl “Kolo” iz Srbije i Makedonski nacionalni ansambl “Tanec”, koji će u Vionici prvi put zajedno nastupiti na jednoj pozornici u BiH, odakle su plesom i pjesmom u svijet odaslali najljepše poruke mira, zajedništva i nade.

Zbog svega toga s pravom može reći da je su vioničke Međunarodne večeri folklora već prerasle u jedinstvenu, tradicionalnu, prepoznatljivu, i nezaobilaznu kulturnu manifestaciju čiji su temeljni ciljevi predstavljanje, upoznavanje i njegovanje bogatstva izvornog pučkog stvaralaštva iz Brotnja, BiH i drugih zemalja, stvaranja prijateljstava te upoznavanja i zbližavanja ljudi iz različitih europskih krajeva.

Mile Pavlović

Podijeli objavu