Naslovnica POLITIKA Sve je počelo s partizanskom zastavom: Ustaše iz SKB Mostar spasile život...

Sve je počelo s partizanskom zastavom: Ustaše iz SKB Mostar spasile život Safetu Oručeviću

Podijeli objavu

Na dan kada su Mostarom koračali tzv. antifašisti na tzv. dan oslobođenja grada dogodilo se nešto o čemu glavni protagonisti koji su se zaogrnuli partizanskom zastavom nisu mogli ni sanjati

Naime, poslijeratni gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara Safet Safa Oručević, prije rata poznatiji po tome da je više čarape nosio na glavi nego na nogama, za vrijeme tzv. osloboditeljskog vampirskog bala na partizanskom groblju u Mostaru doživio je srčani udar.

Safet polaže vijenac na partizanskom groblju u Mostaru

Čovjek koji je 6. veljače ove godine rekao kako je „Mostar ustaški leš i kako će biti bosanski grad“ u subotu 16. veljače završava u rukama „ustaša“ na Bijelome Brijegu. Doktori svi do jednoga ustadoše i ugradiše Safi dva stenta te mu tako spasiše dragocjeni poslijeratni antifašistički i prijeratni kriminalni život.

Što je Safa rekao samo 10 dana prije nego li su ga ustaše iz  Čovićevog HDZ-a (znamo da se u bolnici nitko drugi ne zapošljava osim Čovićevih kadrova) spasili na Bijelom Brijegu:

“Ja bih prije svega pozdravio svaku peticiju za promjenu bilo kakvog stanja u Mostaru. Taj užas sa imenima ulica traje, to je najveća sramota HDZ-a i onih koji su imenovali te ulice i danas sebi nanose štetu jer neće da pokrenu aktivnosti da se nazivi tih ulica promjene. Mostar se kandiduje za kulturnu oprijestolnicu Evrope, sa ovakvim fašističkim neće sigurno ući u utrku. Sigurno će izgubiti od bosanske javnosti borbu za jednu finu i plemenitu ideju. To bi ja nazvao šminkanje leša, oni žele da našminkaju jedan ustaški leš koji žele da predstave kao jednog antifašistu u srcu Evrope i da postanemo prijestolnica Evrope”, kazao je Oručević u razgovoru za N1 i dodao:

“Da bismo postali prijestolnica kulture, postoji nekoliko stvari koje ne možemo i nećemo nikada zaboraviti, a to je da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne ’94. godine fomirana hrvatska opština u kojoj su pobrisani svi tragovi našeg predratnog Mostara. Sva povijest koja je postojala u tom gradu je pobrisana na brutalan i fašistički način, da se promjene svi nazivi ulica, da protjeraju zaslužne ljude iz Mostara, da daju imena koja žele po uzoru na fašističku povijest, promjene naziv Doma kulture, protjeraju Velež i naprave stadion Zrinjskom, znači sve su uništili tragove nekadašnjeg Mostara praveći prijestolnicu Herceg – Bosne. Dolaskom EU i Briselskim sporazumom, Dejtonskim sporazumom, mi smo njima uništili dalji razvoj te ideje jer da smo im dozvolili jednu tu opštinu kao predstavnicu Herceg-Bosne imali bi trgove Ante Pavelića, Mate Bobana i još gora imena u kojoj bi se zatvorili u pošast fažizma i u njoj živjeli i budili se”.

“Mislim da će tu bitku HDZ sigurno izgubiti. Mi smo dobili, kao što je 1991. godine Mostar bio jedna općina, ponovo je jedna, ali nažalost kasni se jer Mostar ima fantastične uslove da bude jedan od najljepših i najrazvijenijih gradova u regiji”, kazao je Oručević.

Ekspresan odgovor bojovniku HVO-a Safi stigao iz HDZ-a:

Odgovor na Oručevićeve nebuloze dao je predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Damir Džeba:

”Na ovakvo nasilno nametanje bosanske šljive Mostar će mu pokazati otpor i pravi hercegovački šipak!”, poručio je čelnik mostarskog HDZ-a BiH Damir Džeba Safetu Oručeviću nakon što je rekao kako je Mostar ”ustaški leš” i da će to postati ”pravi bosanski grad”.

”Znači li to u slučaju Mostara, da naš rođeni Mostarac i Hercegovac, Safa, želi otjerati Hercegovinu iz Mostara i utjerati nam Bosnu?”, rekao je Džeba dodavši kako je Oručevićeva poruka ”geografski, povijesno pa, ako hoćete, i mostarski vrlo nepismeno i zlonamjerno”.

”Starije kolege, prijatelji bez obzira na naciju, ili kako se voli istaknuti ‘stara mostarska raja’, kažu da je u ono lijepo prijeratno vrijeme Safa bio poznat s poslovima vezanim za goblene. O čemu je riječ točno ne znam ali kažu da o tomu priča cijeli grad i da ta priča ne zastarijeva isto kao i zločini, ratni i gospodarski. Također ističu, da je Safa prije rata rekao negdje u gradu, recimo Mahali, Luci, Balinovcu, Rudniku, Zaliku, Starom Gradu, Centru 2, Balinovcu, Carini ili Aveniji, da je on Bosanac ili da je Mostar ‘bosanski grad’ ne bi se baš lijepo proveo”, kaže Džeba.

Kaže kako je teško staroj mostarskoj raji razumjeti, da jedno dijete grada Mostara, srca Hercegovine, javno govori kako Mostar jest ili će biti ”pravi bosanski grad”.

”Na jednak način bi Sarajlije blijedo gledale nekoga da u sred Sarajeva ‘odvali’ kako je Sarajevo hercegovački grad ili će biti ‘pravi hercegovački grad’. Pokušali bi pomoći čo’eku, a naravno da bi se gledalo tko govori takve budalaštine i za kakve potrebe”, rekao je Džeba za HMS.

Rekao je i kako mu je rečeno da je na početku rata Oručević ”bio uzoran pripadnik Hrvatskog vijeća obrane”.

”Postoje slike i video zapisi na kojim se vidi Safet u odori HVO s dužnošću djelatnika za sigurnost pri uredu zapovjednika Općinskog stožera HVO-a Mostar. Herceg Bosna mu nije smetala kada ju je iskoristio da dobije toliko ‘mrsku i zlokobnu’ Domovnicu i Putovnicu Republike Hrvatske”, kaže predsjednik mostarskog HDZ-a.

Da je umro rekli bi ubile ga ustaše!

Nakon svega izrečenoga i nakon dva stenta naš dobri prijeratni i poslijeratni Safa je živ i zdrav. Ne daj Bože da je kojim slučajem umro u ustaškoj bolnici portali bi vrištali kako su ga Čovićevi podanici ubili na Bijelom Brijegu.

Koju poruku izvući iz svega ovoga? Mostar nije leš, a ustaše nisu dopustile ni Safetu Oručeviću da postane leš!

Napomena: Ustašama Safet Oručević naziva Hrvate na desnoj obali Neretve ilitiga u zapadnom dijelu grada Mostara

Brotnjo.info

 

Podijeli objavu