Naslovnica GOSPODARSTVO Hercegovačko masinovo ulje “Krš” osvojilo zlatnu medalju u New Yorku

  Hercegovačko masinovo ulje “Krš” osvojilo zlatnu medalju u New Yorku

  Podijeli objavu

  Vinarija obitelji Škegro iz Ljubuškog oko 25 godina uspješno proizvodi vina. Osim proizvodnje vina, ova obitelj počela se baviti i proizvodnjom maslinovog ulja.

  Svoj brend “Krš” izložili su NYIOOC – svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku i osvojili su zlatnu medalju.

  Kako piše portal Olive Oil Times, brend Krš daje Bosni i Hercegovini sada priliku da se svrsta među zemlje u kojima se proizvodi najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje.

  Ujedno, ova zlatna medalja je prvo priznanje i za BiH u najvažnijem natjecanju maslinovih ulja.

  Veliki dio Hercegovine idealno je tlo za uzgoj masline, s obzirom na klimatske i druge uvjete.

  “Mi smo mala obiteljska tvrtka s iskustvom u proizvodnji vina”, izjavio je Bariša Škegro za Olive Oil Times.

  “U jednom trenutku osjetili smo da bi mogli proširiti poslovanje i probati nešto novo. Ipak vodili smo računa o kvaliteti. Na našem zemljištu bilo je mnogo drveta masline koje je zasadio moj djed. Tu je i počela cijela ova avantura”, ispričao je Bariša Škegro.

  Željna da razvije nove proizvode i duboko povezana za mediteranskom granom, ova obiteljska tvrtka okrenula se unosnom sektoru proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Oko 300 stabala masline uključeno je u proizvodnju.

  “Tijekom idućih pet godina, namjeravamo zasaditi između 200 i 300 novih stabala” izjavio je Škegro precizirajući da je prva faza njihovog plana proizvodnje maslinovog ulja izbor četiri vrste masline iz susjednih zemalja.

  “Zasadili smo sortu masline – oblica, koja je široko rasprostranjena u Hrvatskoj kao i sorte pendolino, leccino i cipressino iz Italije”, napominje Bariša Škegro.

  Imanje obitelji Škegro locirano je na brdima oko Ljubuškog između 100 i 200 metara nadmorske visine i svega 30 kilometara od Jadranskog mora. Imanje krasi idealno zemljište i klimatski uvjeti za uzgoj ovih sorti masline.

  Oblica se koristi za proizvodnju maslinovog ulja ali i maslina. Krase je veći plodovi.

  “Oblica ima sjajan urod. Zadovoljni smo i kvalitetom i količinom ploda koje daje”, ocijenio je Bariša Škegro.

  Ljportal.com

  Podijeli objavu