Naslovnica CRNA KRONIKA Prije 75 godina saveznici bombardirali crkvu u Kaštel Sućurcu, poginulo 97 mještana

Prije 75 godina saveznici bombardirali crkvu u Kaštel Sućurcu, poginulo 97 mještana

Podijeli objavu

Tužna 75. godišnjica jednog od najpogibeljnijih bombardiranja Splita i okolice u Drugom svjetskom ratu obilježava se 5. prosinca, premda je pretjerano reći da se “obilježava” jer spomena na ovo stradanje, koje je odnijelo više od sto života, nema ni na javnoj ploči ni u gradskom kalendariju.

Trideset i šest američkih bombardera tipa B-25 letjelo je nad srednjodalmatinskim akvatorijem u potrazi za njemačkim razaračem koji se šuljao između Hvara, Brača i Šolte. Nisu ga uspjeli pronaći pa su smrtonosni teret u 15 sati i pet minuta istresli na alternativni cilj – na splitska stambena naselja, piše Slobodna Dalmacija.

U prvom većem bombardiranju Drugog svjetskog rata, pored poginulih 110 građana, ranjenih je bilo na stotine, a kobnog popodneva izginulo je i 97 mještana Kaštel Sućurca, od kojih 65 u crkvi na koju je pala bomba za vrijeme mise, a poginulo je i dvadesetak Solinjana. U Splitu su najteže su stradali Lučac, Manuš, Špinut i Pazar, a tri bombe pale su na samostan klarisa pa su se klauzurne redovnice privremeno iselile iz kuće.

Četiri zračna napada

U četiri najstrašnija saveznička bombardiranja Splita najviše su stradali civili i njihova imovina. U bombardiranju 5. prosinca 1943. poginulo je 110 građana, 3. siječnja 1944. živote je izgubilo dvadesetak Splićana, 3. lipnja 1944. poginuo je 221 civil, a 29. lipnja 1944. tridesetak građana, od kojih samo u rodu Krstulovića 13 članova obitelji. Porušeno je na desetke kuća, a ranjenih i osakaćenih bilo je na tisuće. Prema međunarodnom humanitarnom pravu koje se temelji na Ženevskoj i Haaškoj konvenciji, ratnim zločinom smatra se i nasilje (bombardiranje i slično) nad civilima.

Slobodna Dalmacija

Podijeli objavu