Naslovnica DRUŠTVO Čitlučki župnik fra Miro Šego blagoslovio zavjetni bijeli križ podignut u spomen...

Čitlučki župnik fra Miro Šego blagoslovio zavjetni bijeli križ podignut u spomen hrvatskih nevinih žrtava svih sudišta

Autor: Mile Pavlović

Podijeli objavu

 U sklopu obilježavanja 24. svibnja, Dana općine Čitluk,  u četvrtak je na lokalitetu Blizne gomile čitlučki župnik fra Miro Šego zazvao božji blagoslov na novopodignuti zavjetni bijeli križ.

Taj prekrasni zavjetni armirano-betonski križ, koji je visok 15 metara, a dali su izgraditi čitlučki župnik fra Miro Šego i čitlučki načelnik Marin Radišić i ostali prijatelji  hrvatskih nevinih žrtava, nepravedno osuđenih na  različitih sudištima.  Križ je postavljen je uzvišenju Blizne gomile, neposredno uz magistralnu cestu M 17.4 Mostar – Čitluk, a svojom veličinom dominira nad cijelim Brotnjom te ljepotom mami poglede svima koji u Čitluk dolaze iz pravca Mostara . Na postavljenoj kameno ploči s hrvatskim pleterom stoji natpis:  „U spomen hrvatskim žrtvama UN-tribunala u Haagu i ostalih sudišta ! –  Navik on živi ki zgine pošteno…“,

Blagoslivljajući taj zavjetni bijeli križ pred brojnim pučanima Brotnja, čitlučki župnik fra Miro Šego je, uz ostalo,  rekao :

– Ovaj križ je spomen za sve nevino osuđene ili one nevine kojima se i sada sudi  po različitim sudištima od Haaga preko ovih sudova ili sudišta danas u Bosni i Hercegovini, da ovaj križ bude simbol i znak onoga što je trajno utkano u biće i srce našega čovjeka i našega vjernika. Neka nama danas ovdje bude jasni znak da upravo o onomu koji je na križu visio i mi danas s njim trpimo i s njim smo supatnici u različitim okolnostima našega života. Zato molimo Gospodina  da snagu udijeli svima onima koji su nevino osuđeni i nevinima kojima se sudi danas, da im ovaj križ bude znak nade, znak vjere, znak utjehe. I ova kotlina naše općine Čitluk obilježena je križevima, S ovoga mjesta imamo pogled na Križevac iznad Međugorja, onda su tu križevi na brdima u Gornjim Hamzićima i evo i ovaj ovdje križ. Križ okružuje ovu našu kotlinu, ali križ je i simbol onoga što je kroz vrijeme naš narod proživljavao upravo na ovim prostorima. Jer, on je bio znak nade, znak saveza, znak ljubavi znak zavjeta s Bogom i čovjekom. I zato smo danas ovdje u blagoslovu ovoga križa, da ovaj križ onima koji ulaze u našu općinu s ove strane  Mostara bude upravo taj znak, da im bude posjetnik i ona snaga koja je potrebna i ovomu današnjem vremenu svjedočiti upravo onaj znak ljubavi – rekao je fra Miro i zazvao božji blagoslov i milost na novopodignuti zavjetni križ.

 

Obraćanje fra Šimuna Šite Ćorića na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk

 

Podijeli objavu