Naslovnica DRUŠTVO Dr.sc. Karolina Brkić Bubola: Od vinorodnog Brotnja do vodeće hrvatske znanstvenice u...

Dr.sc. Karolina Brkić Bubola: Od vinorodnog Brotnja do vodeće hrvatske znanstvenice u području maslinovog ulja i svjetskog priznanja u New Yorku

PoslovniGlobal.ba

Podijeli objavu
Karolina Brkić Bubola / Foto: Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Mlada istaknuta znanstvenica s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, doktorica biotehničkih znanosti, viša znanstvena suradnica u Zavodu za poljoprivredu i prehranu, voditeljica akreditiranog službenog Panela Republike Hrvatske za senzorsku analizu maslinovih ulja priznatog i od strane Međunarodnog vijeća za maslinu (IOC), zamjenica voditeljice Prehrambeno-biotehnološkog laboratorija akreditiranog za kontrolu kvalitete maslinovih ulja, sudionica međunarodnog znanstvenog projekta Europske unije iz programa Obzor 2020 – OLEUM o istraživanju kvalitete i autentičnosti maslinovih ulja, predstavnica Republike Hrvatske u Radnoj skupini stručnjaka za analizu maslinovih ulja u Europskoj Komisiji u Bruxellesu, predstavnica Republike Hrvatske u ocjenjivačkom sudu na prestižnom svjetskom natjecanju ekstradjevičanskih maslinovih ulja u New Yorku – New York International Olive Oil Competitio (NYIOOC),…

Ne govorimo o nekoliko osoba. Sve ove titule i uspjesi krase mladu dr. sc. Karolinu Brkić Bubola, danas svjetski priznatu znanstvenicu u području maslinarstva i maslinova ulja, inače, rođenu Broćanku, točnije Čitlučanku.Da ne zaboravimo, dr. sc. Brkić Bubola 2014. godine nagrađena je i poveljom „VITEZICA HRVATSKOG MASLINOVA ULJA“ za znanstveni i stručni rad na polju promidžbe i proizvodnje maslinovog ulja koju je primila iz ruku tadašnjega predsjednika RH prof. dr. Ive Josipovića (riječ je o jednoj od godišnjih nagrada u hrvatskome maslinarstvu Maslina Split 2014.).

Samo za Poslovni global dr. sc. Brkić Bubola, jedna od danas vodećih hrvatskih stručnjaka za kemijsku i senzorsku analizu maslinovih ulja, otkrila je kako je djevojka iz krševite i vinorodne Hercegovine zavoljela masline, maslinovo ulje, kada se prvi put susrela s okusom ekstradjevičanskog maslinova ulja iz srca Istre, ali nam je i ispričala svoje dojmove nakon nedavnoga povratka iz New Yorka, gdje se na njegovu šestom izdanju žiriju pridružila kao nova članica.– Odlazak u New York na prestižno svjetsko natjecanje maslinara i maslinovih ulja, za mene osobno, za porečki Institut za poljoprivredu i turizam, gdje sam zaposlena od 2005., kao i za cijelu Hrvatsku, bila je osobita čast. Uz 17 sudaca iz cijeloga svijeta predstavljala sam našu regiju, ocjenjujući s njima najbolja maslinova ulja, točnije kakvoću čak 1000 njihovih uzoraka pristiglih iz 27 zemalja svijeta. Uz nas iz Europe, članovi žirija bili su i stručnjaci iz SAD-a, Latinske Amerike, Afrike te Australije. Bilo mi je iznimno zadovoljstvo raditi s ovim velikim stručnjacima s kojima dijelim jednako veliku strast i ljubav prema ispitivanju maslinovih ulja – kaže dr. sc. Brkić Bubola, koja je u dalekoj Americi potkraj travnja boravila na poziv Curtisa Corda, organizatora svjetskoga natjecanja u kakvoći maslinova ulja u New Yorku i pokretača časopisa “Olive Oil Times”.U New Yorku je bila jedna od deset žena i osam muškaraca iz 13 zemalja, koji su činili stručni ocjenjivački sud.

S ponosom ističe kako su se hrvatski maslinari iz New Yorka vratili s čak 40 odličja, a među nagrađenima je bilo i hercegovačko maslinovo ulje “Krš” obiteljske vinarije Škegro iz Ljubuškog koje je na ovom natjecanju osvojilo zlatnu medalju.

Otkrila nam je i što je sve potrebno da biste kvalitetno ocijenili maslinovo ulje: Osim dugogodišnjeg treniranja i usavršavanja u senzorskoj analizi maslinovih ulja, ocjenjivači se prije ovako zahtjevnih natjecanja trebaju svakodnevno pripremiti za ocjenjivanje – barem sat vremena prije započinjanja ocjenjivanja članovi žirija nisu smjeli ništa jesti, piti kavu, niti pušiti; nisu smjeli stavljati parfeme, mirisne kreme, ali morali su biti i u dobroj psihofizičkoj formi, jer, ukoliko bi se primijetilo da su bolesni ili pod stresom, lako su mogli biti udaljeni iz žirija.

– Sve to potrebno je kako bismo što objektivnije i bolje ocijenili kakvoću maslinovi ulja koja će se naći na policama trgovina i na stolovima domova diljem svijeta. Naročito mi je drago što sam imala prigodu kušati ekstradjevičansko maslinovo ulje iz daleke Australije kao i sortna ulja iz cijelog svijeta te memorirati njihove posebnosti – kaže nam.

Dr.sc. Brkić Bubola prisjeća se što i kad je odredilo njezinu profesionalnu karijeru:

– Odrasla sam u BiH, gdje se maslinovo ulje u prehrani/kuhanju nije mnogo koristilo. Sjećam se da smo ga koristili tek u medicinske ili kozmetičke svrhe, jer većina maslinovih ulja koje sam tada koristila nije bilo ekstradjevičanska te me takva ulja, zbog svog negativnog mirisa koji je bio uzrokovan pogreškama u proizvodnji i čuvanju ulja, u prehrani nisu privlačila. Mlada ekstradjevičanska maslinova ulja prvi put sam kušala prije 15-ak godina u Novigradu u Istri, i jednostavno se ‘zaljubila na prvi okus’. Bilo je nešto posebno u njegovoj svježem zelenom mirisu te gorkom i pikantnom okusu. I više nije bilo povratka. Nakon toga počela sam ga svakodnevno koristiti ali i istraživati i sve ono što sam, kao znanstvenik, otkrila o maslinovu ulju, bilo je, za mene, otkriće jednog novog svijeta.

U Hrvatskoj imamo mnogo autohtonih vrsta maslina kao što su Istarska bjelica, buža, rošinjola, žižolera – iz Istre, kao i oblica, levantika, lastovka i plominka iz drugih njezinih regija. Hrvatska ima dvije velike maslinarske regije, to su Istra i Kvarner na sjeverozapadu, te Dalmacija uz južnu obalu Jadranskoga mora s otocima – kaže nam dr.sc. Brkić Bubola, dodajući kako su dvije regije potpuno različite kada je riječ o klimatološkim uvjetima što utječe na sortiment maslina koji tamo raste, ali i kemijska i senzorska svojstva djevičanskih maslinovih ulja.

Ističe kako se maslinovo ulje povezuje s brojnim blagotvornim utjecajima na ljudski organizam i njegovo zdravlje, posebice na probavni i kardiovaskularni sustav, a ima i protuupalno djelovanje.

– Svakako moram istaknuti kako je dokazano da bismo svi u svoju svakodnevnu prehranu trebali uključiti barem jednu do dvije žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, kako bi se spriječili upalni procesi u organizmu i smanjio rizik od nastanka pojedinih tumorskih bolesti. Maslinovo ulje također je jedna od masnoća koja bi se trebale prva uključiti u dohranu male djece, jer ima sastav masnih kiselina vrlo sličan majčinom mlijeku. Stoga mi je iznimno drago da se maslinarstvo počelo razvijati i u mojoj rodnoj Hercegovini, te da se maslinovo ulje sve više nalazi na stolovima hercegovačkih restorana i obitelji – istaknula je za kraj našega ugodnog razgovora dr.sc. Karolina Brkić Bubola.

IZ BOGATOG ŽIVOTOPISA…

Dr. sc. Karolina Brkić Bubola rođena je 16. srpnja 1979. godine u Čitluku. Diplomirala je studij biotehnologije, smjer biokemijsko inženjerstvo i stekla doktorsku titulu iz biotehničkih znanosti, polje Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se za stručnjaka u senzorskoj analizi djevičanskih maslinovih ulja na sveučilištu u Jaénu (Španjolska). Od 2005. g. radi u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, gdje je sudjelovala kao suradnik na znanstvenim i stručnim nacionalnim i međunarodnim projektima vezanim uz masline i maslinovo ulje. Objavila je veći broj značajnih radova iz toga područja u znanstvenim časopisima. Trenutačno radi na istraživanju tehnologije prerade, dorade i skladištenja maslinovih ulja, te utjecaja različitih čimbenika na njihovu kakvoću i sastav, a naročito na senzorska svojstva djevičanskih maslinovih ulja i hlapive tvari odgovorne za njihovu aromu. S Institutom je trenutačno uključena u veliki međunarodni znanstveni projekt OLEUM, koji financira Europska unija iz programa ‘Obzor 2020.’, u sklopu kojega znanstvenici iz 15 zemalja razvijaju nove metode kontrole kvalitete i autentičnosti maslinovih ulja, radi sprječavanja krivotvorenja ovog visokovrijednog proizvoda.

Bavi se i popularizacijom znanosti i edukacijom novih naraštaja o značaju uporabe djevičanskih maslinovih ulja u prehrani i o načinima poboljšanja kakvoće maslinovih ulja.

Njezin suprug dr.sc. Marijan Bubola, također je znanstvenik na području vinogradarstva i vinarstva, a imaju i dvije djevojčice Emu i Taru.

Ivana Ćubela, poslovni-global.ba / Foto: Privatni album

Podijeli objavu