Naslovnica POLITIKA Angela Merkel pitala Izetbegovića kojim povodom Erdogan dolazi u BiH

Angela Merkel pitala Izetbegovića kojim povodom Erdogan dolazi u BiH

Podijeli objavu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon sinoćnjeg sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel podijelio prve dojmove iz Berlina.

“Drago mi je da smo danas na radnoj večeri kod kancelarke Merkel imali priliku razgovarati o bilateralnim odnosima Njemačke i Bosne i Hercegovine s jedne strane i naravno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, primarno o euroatlantskom putu, ekonomskoj situaciji, o izbornom zakonodavstvu i predstojećim općim izborima koji će biti u 10. mjesecu”, rekao je Dragan Čović nakon sastanka u Berlinu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH smatra kako su u Berlinu ostavili korektnu sliku.

“Mislim da smo ostavili jednu korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo odnose u Bosni i Hercegovini kako nakon izbora ne bi bilo krize koju mnogi predviđaju i zbog toga što nismo na vrijeme promijenili izborni zakon. I tu je gospođa Merkel rekla da nastoji sa svojim suradnicima biti na neki način potpora i pronaći rješenje kako najmalobrojniji narod legitimno može birati svoje prestavnike u skladu s Ustavom BiH i odlukama Ustavnog suda”, kaže Čović.

On naglašava kako će biti još mnogo razgovora u predstojećem vremenu kada je riječ o tri člana Predsjedništva BiH i Angeli Merkel.

“Očekujemo još mnogo razgovora u predstojećem vremenu kada je riječ o tri člana Predsjedništva BiH i Angeli Merkel, odnosno njenim suradnicima, na traženju mnogih rješenja, osobito na našem euroatlantskom putu, jer smo ih zamolili da nam pomognu da kandidatski status dođe što prije jer bi nas on trebao ohrabriti i da i unutarnje reforme budu što prije”, naglasio je Čović.

Kako Čović kaže, sastanak s njemačkom kancelarkom je trajao tri sata.

“Bio je to jedan izuzetno dug trosatni radni sastanak gdje smo svi imali priliku pokazati različite poglede na odnose u BiH, ali u biti imali smo jedan jedinstven stav i mislim da s te strane možemo biti zadovoljni”, zaključio je Čović.

Merkel pitala Izetbegovića zašto Erdogan dolazi u BiH

Nakon sastanka s Angelom Merkel bošnjački član Predsjedništva BiH je rekao kako ga je njemačka kancelarka pitala  hoće li će Erdogan doći u Sarajevo, je li pozvan te hoće li će održati predizborni skup.

Izetbegović joj je rekao kako će Erdoganom nazočiti skupu Unije europskih turskih demokrata.

Što mu je na to rekla Merkel ostaje nepoznato, ali očito je da joj Erdoganovo mešetarenje u BiH nije po volji.

Podijeli objavu