Naslovnica DRUŠTVO Više od 400 lovaca i uzvanika okupilo se na lovačkoj večeri HLU...

Više od 400 lovaca i uzvanika okupilo se na lovačkoj večeri HLU Orao

Citluk.ba

Podijeli objavu

Hrvatska lovačka udruga Orao iz Čitluk sinoć je priredila lovačku večer, te je na taj način nastavila tradiciju okupljanja lovaca. Na lovačkoj večeri u organizaciji HLU Orao – Čitluk okupilo se više od 400 lovaca, uzvanika i gostiju koji su svojim dolaskom nastavili s očuvanjem identiteta Hrvata lovaca u BiH.

Na početku sinoćnje svečanosti u Hotelu Brotnjo, Stojan Musa, predsjednik HLU Orao, pozdravio je hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, predsjednika Vlade HNŽ dr. sc. Nevenka Hercega sa suradnicima, Tomislava Martinovića, dopredsjednika Skupštine HNŽ, načelnika općine Čitluk Marina Radišića, predsjednika Općinskog vijeća Čitluk Predraga Smoljana, predstavnike Lovačkog saveza Herceg Bosne na čelu sa Slavkom Marinom, predstavnike kinološkog saveza H-B, predstavnike institucija i z različitih društvenih sfera, članove HLU Orao i sve ostale lovce.

Uz zahvalu svima koji podržavaju rad HLU Orao, predsjednik Musa istaknuo je uspjehe koje članovi ove udruge postižu na natjecanjima u lovačkom streljaštvu i uspjehe kinološkog dijela udruge.

Treba reći da bi rad ove Udruge i svih njenih članova bi još bolji kada bi se riješilo pitanje lovišta, koje nažalost još uvijek nemamo. Nadamo se da će ovaj problem u bliskoj budućnosti biti riješen – kazao je predsjednik HLU Orao koja okuplja 230 članova i osnovana je 2007. godine.

Izrečenim pozdravima i zahvalama na dolasku uvaženim gostima i lovcima pridružio se i načelnik općine Čitluk Marin Radišić. Načelnik Radišić iskazao je zadovoljstvo zbog velikog broja okupljenih lovaca i uvaženih gostiju, te se također osvrnuo na problem lovišta.

Predsjednik Udruge Stojan Musa spomenuo je određene probleme vezane za koncesiju na lov u općini Čitluk. Drago mi je da su ovdje večeras sa nama predsjednik Vlade HNŽ dr. Nevenko Herceg, kao i predsjednik Lovačkog saveza Herceg – Bosne Slavko Marin i ja vjerujem da će zajedno sa čelništvom HLU Orao i LU Golub u skoro vrijeme iznaći rješenje te da će se riješiti pitanje lovišta u okviru zakonske regulative. Lov je izuzetno značajan i lov je puno više od hobija. Vidimo koja je to snaga. Lovci su uvijek na pravom mjestu i tako će uvijek biti. Mi kao Općina podržavamo njihov rad i tako će biti i u budućnosti – poručio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Nakon načelnika Radišića, biranim riječima okupljenima se obratio Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza H-B, koji je naglasio da se Brotnjo može pohvaliti odličnim rezultatima i istaknutim pojedincima u kinološkom uzgoju. Tajnik saveza također je naglasi da je 2017. godina za Kinološki savez H-B bila jako uspješna, ali i da savez u ovoj godini očekuju veliki događaji poput međunarodne izložbe svih vrsta pasa koja će se u svibnju održati u Međugorju.

Očekuje se nastavak uspješnog djelovanja

Nastavak uspješnog djelovanja očekuje i predsjednik Lovačkog saveza H-B Slavko Marin koji je uz podsjetnik na obilježavanje 25. obljetnice Saveza istaknuo uvjerenje da će problem lovišta u općini Čitluk biti uskoro riješen na zadovoljstvo svih lovaca, te se osvrnuo na važnost održavanja lovačkih večera koje promiču zajedništvo.

Ne zaboravite, ove lovačke večere su identitet Hrvata lovaca u Bosni i Hercegovini. Ovo nema nitko, a mi kada to imamo nismo ni svjesni koliko je to vrijedno i što to znači. Nastavite ovako i zaista naša budućnost kao hrvatskog lovačkog saveza je neupitna, ali moramo biti na razini na kojoj smo bili i do sada – kazao je Slavko Marin.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović na lovačkoj večeri HLU Orao pohvalio je organizatore i kazao kako okupljanja poput ovog šalju jasnu poruku da su Hrvati u BiH u stanju uspješno se organizirati.

Siguran sam da moramo očuvati naš Lovački savez Herceg Bosne, kao i Kinološki savez, jer to je poruka koju šaljemo u našoj trajnoj borbi da osiguramo jednakopravnost kao konstitutivan narod u BiH. Ne sumnjamo da ćemo u tome uspjeti – kazao je dr. Čović i potaknuo lovce da nastave raditi svoj posao najbolje što znaju.

Uz to što predano rade na unaprijeđenu lovstva i svega vezanog za lov, lovci jako često aktivno sudjeluju i u humanitarnom radu. Tako je bilo i sinoć. Naime, Upravni odbor HLU Orao donio je odluku o pomoći Udruzi Susret, te je tako sinoć udruzi prijatelja i roditelja djece s posebnim potrebama uručeno 1000 KM.

Prva lovkinja položila lovački ispit

Svečanost poput sinoćnje prilika je za uručenje zahvalnica, lovačkih odlikovanja, diploma o položenom lovačkom ispitu, priznanja počasnim lovcima i specijalnih priznanja.

Zahvalnica za potporu u radu sinoć je uručena dr. Draganu Čoviću, lovačko odlikovanje prvog reda posthumno je dodijeljeno Ivanu Šaravanji, a posebno priznanje „Počasni lovac“ sinoć je dodijeljeno Žarku Ostojiću.

Zanimljivo, HLU Orao sinoć je dobio i prvu lovkinju nakon što je Danijeli Dugandžić uručena diploma za položeni lovački ispit.

Lovce i uzvanike na sinoćnjoj večeri zabavljao je trio D (Drago, Dejo i Damir), uz koji su svoje nastupe imali gangaši i diplar, a veliko zanimanje izazvala je i bogata tombola koju je HLU Orao organizirala uz podršku brojnih sponzora.

Gepostet von Događajnica am Freitag, 13. April 2018

Podijeli objavu