Naslovnica KULTURA Ansambl LADO oduševio u Mostaru, početkom ljeta nastupit će u Vionici

Ansambl LADO oduševio u Mostaru, početkom ljeta nastupit će u Vionici

Brotnjo.info

Podijeli objavu

Sinoć je u prepunoj Velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, u sklopu Mostarskoga proljeća 2018. – XX. dana matice hrvatske u Mostaru, nastupio profesionalni hrvatski nacionalni folklorni ansambl LADO, osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Tijekom svoga nastupa pokazali su svu raznolikost hrvatske plesne baštine, prateći isto takvo bogatstvo vokalnog i instrumentalnog glazbenog izražavanja, čemu LADO od početaka pridaje iznimno pozornost.

Upravo je po tome LADO poseban i u svjetskim razmjerima, jer ne samo da njegovi izvođači istodobno plešu i pjevaju, već su u mogućnosti pretvoriti se iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, sposoban za izvođenje najzahtjevnijih glazbenih partitura.

U 69 godina postojanja, Ansambl LADO održao je više od 5000 koncerata na gotovo svim kontinentima i osvojio brojne nagrade.

Mnogi LADO nazivaju „putujućim muzejom“, jer osim vrhunske izvedbe, umjetnici ansambla na pozornici prikazuju i jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neke stare i više od stotinu godina.

Sljedeću prigodu za pogledati LADO imat ćemo početkom srpnja i u Brotnju, točnije u Vionici gdje će ansambl biti gost Međunarodne večeri folklora koja se u ovome mjestu održava sedmu godinu za redom.

Podijeli objavu