Naslovnica POLITIKA Plenković za austrijski Kurier: Za nas je Bosna i Hercegovina prioritet!

Plenković za austrijski Kurier: Za nas je Bosna i Hercegovina prioritet!

HINA

Podijeli objavu

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u razgovoru za austrijski dnevnik Kurier od četvrtka istaknuo kako je Hrvatska otvorena za želje svih država zapadnog Balkana koje žele ući u Europsku uniju, a da je pronalazak rješenja graničnog problema sa Slovenijom bliže nego što se čini.

»Sretan sam što Europska komisija sada slijedi jednu otvoreniju strategiju kad je u pitanju proširenje«, rekao je Plenković. On je istaknuo kako je navedena godina 2025. kao godina mogućeg ulaska nekih zemalja zapadnog Balkana u EU samo okvirni datum ali da je to »bolje nego nikakav datum«.

On je istodobno naglasio da sve zemlje moraju ispuniti kriterije za članstvo i istaknuo kako Hrvatska ima najsvježija iskustva s procesom ulaska u EU te kako je spremna svoja znanja podijeliti s drugima. Pritom je posebice istaknuo Bosnu i Hercegovinu.

»Za nas je Bosna i Hercegovina prioritet. Postoji povijesna odgovornost i mi želimo pomoći«, rekao je Plenković.

U svezi sa suradnjom sa Srbijom hrvatski premijer je istaknuo kako je Hrvatska u međuvremenu četvrti po redu ulagač u Srbiju i kako je krajnje vrijeme da se riješe problemi koji prate odnose dviju zemalja posljednjih 25 godina. Istodobno je naglasio kako je povijesni teret još uvijek velik.

»Činjenica da je Hrvatska bila žrtva Miloševićevog režima je značajno usporila naš put u EU. Da nije bilo rata, vjerojatno bismo već 2004. postali članicom EU-a. To je generacije Hrvata spriječilo da sustignu zapadnu Europu«, rekao je Plenković.

Podijeli objavu