Naslovnica Obavijesti HAKOM: Moguće prevare s aplikacijom za brisanje virusa

HAKOM: Moguće prevare s aplikacijom za brisanje virusa

HRT.hr

Podijeli objavu

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom.

Ta je tvrtka nudila aplikacije za uklanjanje nepostojećih računalnih virusa. Slali su i obavijesti korisnicima o mogućnosti osvajanja mobitela. HAKOM upozorava da se takve obavijesti zanemare.

Naime, usluge s posebnom tarifom naplaćuju se na način da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ista naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi. Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvijete, koji mu moraju biti komunicirani u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se iste naplaćuju njihovim primitkom.

U konkretnom slučaju, HAKOM-u su prijavljeni zavaravajući pokušaji nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu na način da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikažu informacije kako je isti zaražen s više računalnih virusa zbog čijih je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju, a čime su se korisnici zapravo upućivali na slanje SMS poruka na kratki SMS kod, a što izaziva neplanirane i neželjene troškove ili su obaviješteni da ukoliko žele osvojiti telefon da aktiviraju usluge s posebnom tarifom.

Više informacija o neželjenim elektroničkim komunikacijama, koje mogu predstavljati ugrozu za korisnike, dostupno je na službenim stranicama HAKOM-a, kao i na facebook stranici.

Podijeli objavu