Naslovnica POLITIKA VIDEO Plenkovićeva ofenziva u Bruxellesu: Među glavnim temama Hrvati u BiH!

VIDEO Plenkovićeva ofenziva u Bruxellesu: Među glavnim temama Hrvati u BiH!

HDZ.hr

Podijeli objavu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ponovno je u vanjskopolitičkoj akciji!

U srijedu, 14. veljače, sudjelovat će u Bruxellesu na kolegiju povjerenika Europske komisije te se sastati s predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Govor u Strasbourgu

Kao što se sjećate, prošlog tjedna predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje je održao govor o budućnosti Europske unije, zahvalio na EU sredstvima kojima ćemo izgraditi Pelješki most i LNG terminal, ali i iznio hrvatska stajališta o otvorenim pitanjima sa susjednim zemljama.

Suočavanje Srbije s prošlošću

Podsjetivši na velikosrpsku agresiju, razaranje Vukovara i našu borbu za slobodu, poručio je da susjedne zemlje koje žele ući u EU trebaju ispuniti zadane kriterije i suočiti se s nasljeđem prošlosti.

Hrvati u BiH, & slovenske ucjene

Što se tiče Bosne i Hercegovine, naglasio je da ona neće moći svojim građanima jamčiti stabilnu budućnost bez stvarne ravnopravnosti hrvatskog naroda, pravednoga izbornog zakona i čvrste usidrenosti u europske vrijednosti. Također je istaknuo da se otvorena bilateralna pitanja, poput onog sa Slovenijom, ne smiju vezivati uz naš ulazak u Schengen.

Tajani, Jangland, Weber

Sve te poruke u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa Plenković je jasno artikulirao prošlog tjedna u Strasbourgu i na sastancima s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom i predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfredom Weberom.

Hrvatska je uspješna priča za EU kao zadnja članica i pravi primjer svima koji žele postati dio EU-a. Hrvatska je i ključan čimbenik u pružanju potpore europskim integracijama – istaknuo je tada Weber.

Energetska unija & jedinstveno digitalno tržište

Dodajmo i da se u međuvremenu predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Zagrebu sastao i s potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za Energetsku uniju Marošom Šefčovičem, kao i, u utorak 13. veljače, s potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za jedinstveno digitalno tržište Andrusom Ansipom.

Europsko vijeće & Stoltenberg

No to nipošto nije sve ovog vrlo dinamičnog mjeseca!

Idućeg tjedna Plenković će sudjelovati na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, koje će raspravljati o institucionalnim pitanjima i budućnosti financiranja EU-a, a sastat će se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Podijeli objavu