Naslovnica GOSPODARSTVO Nova pravila: Evo što sve trebate znati ako kupujete robu u inozemstvu

  Nova pravila: Evo što sve trebate znati ako kupujete robu u inozemstvu

  Pogled.ba

  Podijeli objavu

  Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina.

  Ovom odlukom se povećava donja granica od koje počinje carinjenje roba i pošiljki koje se uvoze u BiH, prenosi Pogled.ba.

  Kako su pojasnili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), najveća razlika odnosi se na proizvode koje nosimo u prtljagu prilikom ulaska u BiH. Do sada nisu carinjeni oni proizvodi namijenjeni za osobnu upotrebu čija ukupna vrijednost ne prelazi 200 KM. Prema spomenutoj odluci ta granica je pomjerena na 600 KM.

  Povećana je i vrijednost pošiljki koje iz inozemstva dolaze putem pošte. Carinjenju do sada nisu podlijegale sve pošiljke upućene iz inozemstva čija je vrijednost iznosila do 50 KM. Novom odlukom napravljena je razlika između pošiljki koje su naručene i koje je primatelj morao platiti i onih koje dobija, recimo, od rođaka ili prijatelja i koje ne plaća.

  Za narudžbe iz inozemstva koje stižu poštom, od plaćanja carine oslobađaju se one čija vrijednost ne prelazi 300 KM. U slučaju da primate poklon od prijatelja ili rođaka, ako ne želite da platite carinu, pošiljka ne smije biti vrijednija od 90 maraka.

  Također, uvjet da se neka pošiljka ili prtljag ne carini je da su namijenjeni za vlastite potrebe.

  S obzirom da su donje granice carinjenja značajno povećane, nije isključena mogućnost da netko to pokuša zloupotrijebiti. Recimo, zašto netko ne bi mogao naručiti 300 majica, čija je pojedinačna nabavna cijena jedna KM. Donja granica carinjenja nije prekoračena, ali malo će tko za osobne potrebe kupiti toliki broj majica odjednom, pogotovo ako se radi o istom modelu.

  “Kada se radi o gore spomenutoj robi, mora biti vidljivo da je ona namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH. U tom smislu prilikom pregleda pošiljki posebno će se voditi računa o vrsti i količini robe u paketima kako bi se oslobađanje ostvarilo zaista samo za one pošiljke gdje je jasno vidljivo da se radi o robi najmijenjenoj za vlastite potrebe. Sasvim je jasno da će u provjerama biti evidentirane i osobe koje stalno naručuju određenu robu, te će biti izvršene dodatne provjere tih osoba”, rečeno je iz UNO BiH.

  Međutim, ova odluka još uvijek nije stupila na snagu, jer se čeka njezino objavljivanje u Službenom listu BiH.

  Odluka se trenutno sprema u jezične verzije, nakon toga idu na potpis u Vijeće ministara i nakon toga prema Službenom listu BiH. Primjena ove Odluke počinje osmog dana od dana objave u Službenom listu BiH. Očekujemo da bi sve skupa moglo biti završeno do kraja ovog mjeseca.

  Sigurno je da će povećanje donje granice za carinjenje utjecati i na prihode od carina. Međutim, u UNO još uvijek nemaju procjenu za koliko bi prihod od naplate carina mogao opasti.

  Podijeli objavu