Naslovnica POLITIKA Svi problemi oko izbornog zakona moraju biti riješeni u duhu Daytonskog sporazuma...

Svi problemi oko izbornog zakona moraju biti riješeni u duhu Daytonskog sporazuma i Ustava

Večernji List

Podijeli objavu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova Republike Hrvatske i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović-Burić. 

Glavne teme sastanka bili su odnosi dviju zemalja, europska perspektiva BiH i položaj hrvatskog naroda. Naglašena je nužnost dinamiziranja procesa integriranja BiH sukladno novousvojenoj strategiji proširenja EU, koja BiH poklanja posebna pozornost. Istaknuli su da samo članstvom u EU i NATO BiH može raskinuti s negativnim naslijedjem prošlosti koje opterećuje njeno funkcioniranje. Strategija je važan poticaj i velika prigoda za poduzimanjem daljnjih strukturalnih reformi, koje se u BiH mogu ostvariti samo zajedničkim naporima svih njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana, te suradnjom njihovih političkih predstavnika.

Premijer Plenković je dodao da je BiH država specifičnog uređenja sastavljena od tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka, u kojoj njihova puna ravnopravnost u zajednici s drugima predstavlja temelj zajedničke budućnosti.

Zaključeno je da je prioritet snažno ubrzati proces europskih integracija kako bi se odnosi u BiH normalizirali i obnovio reformski momentum, te uspostavila institucijska jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda.

Čović je upoznao Plenkovića sa statusom problematike nužnih izmjena Izbornoga zakona. Jasno je naglašeno da Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda, nositelja ustavnosti i vlasti u BiH, moraju imati jamstva da će kroz proces slobodnih i demokratskih izbora moći izabrati svoje političke predstavnike, te ih time izravno ovlastiti da ih predstavljaju i u njihovo ime suodlučuju o svim važnim pitanjima zajedno s predstavnicima druga dva naroda.

Iznio je jasan stav da se to posebno odnosi na tijela kolektivnog predstavljanja koja jasno odražavaju tronacionalnu konstituciju BiH, te dodao da su za hrvatski narod u BiH prihvatljive samo one izmjene izbornoga zakonodavstva koje jasno definiraju i utvrđuju način izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sukladno načelu legitimnog predstavljanja, kao tijela koja su izraz konstitutivnosti, ravnopravnosti i demokratske političke volje sva tri naroda.

U tom pogledu svi problemi u vezi s izbornim zakonodavstvom koji opterećuju odnose u BiH i njezino kretanje prema EU moraju biti riješeni u duhu Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i tragom obvezujućih odluka Europskog suda za ljudska prava.

Premijer Plenković je istaknuo da će RH ostati trajno privržena načelima Daytonskog mirovnog sporazuma, aktivnoj potpori i promidžbi euroatlantske perspektive BiH, s kojom RH želi nastaviti graditi iskrene prijateljske i dobrosusjedske odnose, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.