Naslovnica DRUŠTVO Predstavljena knjiga “Medijsko pravo” autora prof. dr. sc. Ilije Muse

Predstavljena knjiga “Medijsko pravo” autora prof. dr. sc. Ilije Muse

Podijeli objavu

Knjiga “Medijsko pravo – sloboda izražavanja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj”, autora prof. dr. sc. Ilije Muse, predstavljena je u srijedu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

– Naslov “Medijsko pravo – sloboda izražavanja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj” upućuje na materiju koja je sadržana u samoj knjizi. Obrađuju se područja razvoja ljudskih prava i sloboda kroz povijest, kroz međunarodne dokumente Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe ukazuju se na razvoj slobode izražavanja – rekao je Musa.

Dodao je kako se kroz određena teorijska znanja i kroz trenutno pozitivne pravne propise propituju medijsko zakonodavstvo BiH i RH u odnosu na standarde u Europskoj uniji.

– Knjiga obrađuje područja zaštita ugleda i časti, zaštite privatnosti, dodiruje se i elemenata zaštite autorskog i njemu srodnih prva, posebno u medijskoj industriji. Dotiče se i samoregulacije novinarske profesije – kazao je Musa.

Istaknuo je kako je knjiga namijenjena studentima, novinarima, ali i pravnicima.

Musa je ustvrdio kako je sloboda izražavanja u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj jako dobro zaštićena, međutim, u primjeni te slobode vide se određeni disbalans između dviju država, jer u BiH, po njegovim riječima, ne postoji valjan zakonski okvir.

Urednik knjige akademik Josip Musellimović rekao je kako je knjiga itekako aktualna, dodavši kako se radi o značajnom djelu za odvjetnike, suce, tužitelje i ukupnu javnost.