Naslovnica POLITIKA Vučić: Hrvati u BiH su ugroženi

Vučić: Hrvati u BiH su ugroženi

Podijeli objavu

Srbiji je stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i rekao kako bi se želio uskoro sastati s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

“Ja bih to želio i smatram da bi bilo ljekovito”, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), ocijenivši kako ekonomski odnosi između dvije države nisu loši, ali da su Srbi često i nepotrebno tema u Hrvatskoj, prenosi Dnevnik.ba.

“Plašim se da loši odnosi postoje, a nisu ekonomija. Čini mi se da kada postoji kriza s nekim drugim, u Hrvatskoj izvuku Srbiju kao rješenje za svoje probleme”, rekao je Vučić.

 

Srbijanski je predsjednik poručio kako je Srbiji  stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom i istaknuo da je i “osobno u to uložio ogroman napor”. Ako je Hrvatska spremna za otvorene razgovore – da pokušamo razumjeti da jedni bez drugih ne možemo jer živimo u istom regionu.

“Mi smo spremni na otvoren razgovor, ali vi ne možete da lupite pljusku kako se okrenemo lijevo ili desno, a da se mi pravimo da se to nije desilo”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li su odnosi Srbije i Hrvatske mogući na razini kakvi su danas odnosi Srba a Hrvatima u BiH i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Vučić je ukazao na razliku u odnosima s Hrvatima u BiH i s Hrvatskom.

“Imamo izvanredne odnose s Čovićem, ovdje u Srbiji. Srbi i Hrvati u BiH, i jedni i drugi, smatraju da su ugroženi… Čović vidi da su Hrvati ugroženi i Milorad Dodik misli isto. Da li je sasvim istinito ili ne, da mi to odavde ne komentiramo, ali oni imaju prirodnu potrebu da jedan drugog saslušaju i da se razumiju”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Komentirajući situaciju u regiji, Vučić je istaknuo da Srbija “podržava Republiku Srpsku i voli je”, ali “poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

Uz poruku da su “Srbiji sa svima u regiji potrebni dobri odnosi”, Vučić je kao primjer naveo poboljšanje suradnje i trgovinske razmjene s Rumunjskom, “izvanredne političke odnose s Mađarskom”, te odlične odnose s Grčkom i Bugarskom koju će, kako je najavio, uskoro posjetiti.

Na pitanje da ocjeni suradnji s Crnom Gorom, Vučić je u intervjua RTS rekao da su ti odnosi “pristojni”.