Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Od 1. siječnja zahtjev za putovnicu možete podnijeti i elektronički

  Od 1. siječnja zahtjev za putovnicu možete podnijeti i elektronički

  Podijeli objavu

  S prvim danom nove godine kreće i nova usluga Ministarstva unutarnjih poslova preko sustava e-građani.

  Nova usluga građanima će omogućiti jednostavnije i brže podnošenje zahtjeva za putovnicu u redovitom postupku, bez dolaska u policijsku upravu. Opcija je dostupna građanima koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu.

  Ministar Davor Božinović je pojasnio kako će kod podnošenja zahtjeva građani morati priložiti skenirane uplatnice za izdavanje putovnice, upravnu pristojbu i dostavu preko dostavne službe, ako je za uručenje putovnice građanin odabrao tu opciju.

  Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, te građani o tome ne trebaju voditi brigu.

  – Cijena ostaje ista i ona iznosi 320 kuna za putovnicu i 35 kuna za upravnu pristojbu, a tu su još troškovi dostave na kućnu adresu 30 kuna – naglasio je ministar i dodao kako je novost da će mogućnost dostave na kućnu adresu moći iskoristiti i oni građani koji zahtjev za putovnicu podnesu na šalteru.

  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vrlo je, kaže, zadovoljan što MUP u svom dijelu napora Vlade RH modernizira svoju upravnu djelatnost, “što je naravno prije svega za dobrobit građana”.