Naslovnica CRKVA Papin izaslanik pojasnio kako se može hodočastiti u Međugorje

Papin izaslanik pojasnio kako se može hodočastiti u Međugorje

Podijeli objavu

Papin izaslanik za Međugorje, mons. Henryk Hoser u intervjuu za portal Aleteiu 7. prosinca rekao je kako je službeno organiziranje hodočašća u Međugorje dozvoljeno, a u razgovoru za “Il Giornale” dodao da je “situacija ipak složenija”.

Govoreći za Aleteiu, nadbiskup Hoser je, između ostaloga, rekao: “Danas biskupije i ostale institucije mogu službeno organizirati hodočašće u Međugorje. To više nije problem. Pobožnost Međugorja je dozvoljena. Nije zabranjena i ne treba se obavljati u tajnosti.”, prenosi Medjugorje-info.com.

Također je kazao da dekret Biskupske konferencije nekadašnje Jugoslavije, “koja je prije rata na Balkanu, savjetovala da biskupi ne organiziraju hodočašća u Međugorje, više nije relevantan”.

U razgovoru za talijanski Il Giornale nekoliko dana poslije, pojasnio je cijelu situaciju i napomenuo kako je situacija ipak nešto složenija.

“Točno je što sam rekao, iako je možda malo pretjerano u tonu. No, točno je da se u Međugorje mogu organizirati službena hodočašća bez ikakvih problema, pod uvjetom da su duhovne naravi i da se ne odnose na Gospina ukazanja vidiocima”, objasnio je mons. Hoser.

Također je istaknuo da biskupi mogu organizirati hodočašća kako bi se vjernici molili za Gospin zagovor no to ne znači da postoje odobrenja za molitve koje su povezane s Gospinim ukazanjima.

“Problem vidioca još nije riješen”, pojasnio je nadbiskup zaključivši: “Oni se obrađuju u Vatikanu. Dokument je u Državnom tajništvu i mora se očekivati. I dakako, potrebna nam je prosudba Pape koji je mogao proučiti izvješće povjerenstva kojemu predsjeda kardinal Camillo Ruini.”.