Naslovnica CRNA KRONIKA Naredno ročište zakazano je na dan proglašenja NDH: Todorić sljedećih 6 mjeseci...

Naredno ročište zakazano je na dan proglašenja NDH: Todorić sljedećih 6 mjeseci može uživati u Londonu

Podijeli objavu

Ivicu Todorića sud u Londonu uz jamčevinu od 100 tisuća funti pustio je na slobodu, ali s uređajem na nozi koji prati njegovo kretanje.

Također, Todoriću je oduzeta putovnica i ne smije napustiti London, pa čak ni stan u kojem je prijavio boravak, osim ako ga na saslušanje ne pozove policija ili sud. I to sve do 10. travnja 2018. kada se očekuje novo ročište, prenosi HRT.

Iz sudnice izašao je u pratnji supruge te rekao da je sve prošlo dobro. Današnji dan nazvao je pobjedom. Kako vas je lijepo vidjeti. Ovo danas je jedna mala pobjeda, ali velika. Sad sam građanin Londona, rekao je Todorić. Za ročište je rekao kako je bilo dugo, ali ozbiljno. Poručio je kako ćemo ga imati prilike još čuti te da će nas iznenaditi.

Na inzistiranje slovenske novinarke da odgovori na pitanja vezana uz Mercator i situaciju u koju je doveo radnike, Todorić je rekao kako su dobili najbolji dućan u Europi i odličan posao. Imaju odličnu kompaniju i u Srbiji. Na pitanje je li dobio narukvicu za elektronički nadzor, rekao je kako narukvice nikad ne nosi.

Todorić je jutros uhićen prema europskom uhidbenom nalogu u Londonu što je potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Pojavio se jutros pred westminsterskim sudom, koji se rutinski bavi slučajevima izručenja. Na pitanje suca koje je njegovo stajalište o zahtjevu Zagreba za izručenje, on je rekao da će se usprotiviti izručenju u Hrvatsku. Todorić je posljednjih tjedana na svojem blogu zanijekao da je kriv i optužio najviše hrvatske dužnosnike za politički progon.

“Ovo je tek početak postupanja po europskom uhidbenom nalogu. Izgleda da se Ivica Todorić predao, a to znači da je olakšao situaciju i može se govoriti da ga dobrovoljna predaja stavlja u privilegirani položaj”, kazao je odvjetnik Veljko Miljević za HRT. “To što se Todorić predao ne znači da pristaje na izručenje jer od početka tvrdi kako je riječ o politički motiviranom procesu. Sad od hrvatskog Ministarstva pravosuđa treba doći zahtjev za izručenje”, objasnio je Miljević. Komentirajući neslužbene informacije da je Todorić skupljao novac za jamčevinu kako bi se protiv izručenja borio sa slobode – Miljenić je potvrdio da postoji i ta mogućnost i da je ona je predviđena i u našem pravosuđu. Miljević je potvrdio kako je Todorićeva adresa britanskoj policiji dostavljena prije te se to znalo još u petak. Kazao je i kako je Britanija pozitivno odgovorila na 30 tisuća zahtjeva za izručenja, od njih 55 tisuća. “Todorićevi odvjetnici tu crpe svoj optimizam. Sigurno je da će Todorić nastojati upozoriti na to da nije bilo pravnih razloga za postupanje prema njemu – od donošenja lex Agrokor  pa nadalje”, kaže Miljević. Pravna borba tek počinje, zaključio je.

IZVORHRT.hr
Podijeli objavu