Naslovnica GOSPODARSTVO VIDEO Pogledajte snagu vode na brani HE Rama, najvećoj u energetskom sustavu...

  VIDEO Pogledajte snagu vode na brani HE Rama, najvećoj u energetskom sustavu Elektroprivrede HZ HB

  Podijeli objavu

  Jučer je na brani HE Rama izvršena kontrola ispravnosti temeljnih zatvarača i njihove funkcionalnosti.

  Probom temeljnog ispusta izvršeno je ispuštanje vode u količini 200 m3/s. Ovakvi probni ispusti vrše se jednom u tri godine, a kako doznajemo iz Pogona HE Rama, sve je prošlo u najboljem redu, piše portal Rama-Prozor.info.

  Kolege sa spomenutog portala jučer su pratili događaj na brani, a isti su zabilježili dronom u kratkom videu:

  Nekoliko informacija  o HE Rama

  Hidroelektrana Rama je derivacijsko-akumulacijska hidroelektrana koja se nalazi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, BiH. Najveća je u hidroelektrana u energetskom sustavu JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar.

  Sama strojarnica se nalazi u blizini magistralnog puta M16, između Prozora i Jablanice, a akumulacija (Ramsko jezero) se nalazi u kotlini Gornja Rama pored grada Prozora. Ispitivanja na terenu su počela 1947., a radovi na brani počinju 28. siječnja 1966.

  Radove su izvodile tvrtke: “Geoistraga”, “Energoinvest” te “Hidrogradnja” iz Sarajeva, “Geotehnika” i “Rade Končar” iz Zagreba, “Konstruktor” Split, “Tunelogradnja” Beograd, “Litostroj” Ljubljana, “Metalna” Maribor, “Hidromontaža” Maribor, kao i čitav niz drugih poduzeća. U pogon je puštena 1968.

  Izgradnjom akumulacije potopljeno je 15,5 kvadratnih kilometara zemljišta, 1.147 raznih objekata i izravno iseljena 283 kućanstva sa 1744 člana. Iseljenički val koji je nastao potapanjem Rame iselio je 752 obitelji s 2939 članova.[1]

  Dovodni kanal je dužine 9.487 metara i promjera 5 metara. Podzemna strojarnica se nalazi na lokaciji Marina pećina, na dubini od 670 metara. Visina brane je 103 metra, a dužina u kruni 230 metara. Kruna se nalazi na 598 Mnm. Instalirana snaga iznosi 160 MW, na dva instalirana agregata s Francis turbinama, pojedinačne maksimalne snage 86 MW te dva generatora po 80 MW. Srednja godišnja proizvodnja iznosi 650 GWh.

  Hidroelektranom upravlja i održava ju Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

  IZVORBrotnjo.info / Rama-Prozor.info
  Podijeli objavu