Naslovnica KULTURA Predstavljena knjiga „Prije nego odrastem“ autorice Ivane Milićević

Predstavljena knjiga „Prije nego odrastem“ autorice Ivane Milićević

Podijeli objavu

„Prije nego odrastem“, prva knjiga autorice Ivane Milićević predstavljena je sinoć u Međugorju. Uz autoricu, u predstavljanju knjige sudjelovali su: prof. Ivona Brkić, fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame Hercegovina i prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, a odabrane tekstove iz knjige čitala je Marija Zorka Vasilj.

Moderatorica sinoćnjeg predstavljanja u dvorani sv. Ivana Pavla II bila je novinarka Sanja Pehar, u glazbenom dijelu predstavljanja nastupili su glazbena sekcija Frame i mlada violinistica Sara Brkić.

Govoreći o nastanku knjige Ivana Milićević otkrila je kako je počela raditi na knjizi na nagovor prof. Ivone Brkić koja joj je predavala u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbrića i lektorirala kolumne koje je Ivana pisala. A prof. Brkić je otkrila kako je Ivana bila odlična učenica i da posao lektoriranja pa kasnije i samog uređivanja knjige nije bio težak jer Ivana riječima na fantastičan način crta misli, na sličan način kako je to ilustracijama u knjizi „Prije nego odrastem“ učinila akademska umjetnica Anela Korać.

Moj dio, taj urednički, je bio minimalan. Minimalno sam djelovala u dogovoru sa autoricom – kazala je prof. Ivona Brkić i dodala da su svoje mjesto u knjizi pronašle i riječi za koje su i ona i Ivana znale da nisu književne, ali da to nije bitno jer će čitatelji zasigurno Ivaninu knjigu čitati srcem.

Nakladnik knjige „Prije nego odrastem“ je Ogranak Matice hrvatske Čitluk čiji je predsjednik, prof. Andrija Stojić također predavao Ivani u SŠ dr. fra Slavka Barbarića. Suradnja Ivana Milićević sa Ogrankom Matice hrvatske započela je kroz dječje časopise koje OMH Čitluk izdaje i nastavila se do danas, a govoreći kako gleda na rad Ivane Milićević, prof. Andrija Stojić je, između ostalog, rekao:

Ona je kao učenica, kao i većina, znala ponekada biti kampanjac. Znala je malo stati, pritajiti se kada nije svu materiju valjano proučila i onda bljesne. Uvjeren sam, i večeras kada predstavljamo ovu knjigu, da će se Ivana pritajiti možda godinu-dvije pa će ponovno bljesnuti. Uvjeren sam da ćemo u dogledno vrijeme imati prigodu predstaviti Ivaninu novu knjigu.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk također je kazao kako je Matica hrvatska uvijek bila uz narod i kako je narod uvijek bio uz Maticu, te da će OMH Čitluk nastaviti sa svojim plodonosnim radom pa tako i sa davanjem podrške mladima.

Značajna podrška u odrastanju mladih je i Frama, koja je, kako je to sama autorica ocijenila, zaslužna i za Ivanino pisanje. Upravo kroz Framu Ivana se preobrazila iz „plašljive kukavice“ u osobu koja se ne boji podijeliti svoja razmišljanja, svoje osjećaje i zapažana s drugima.

Na seminaru posta, molitve i šutnje u Masnoj Luci Ivana je spoznala pravu težinu riječi, a ostali seminari i druženja Frame pomogla su joj da stekne nove spoznaje i doživi preobrazbu iz osobe kojoj uvijek nedostaje mrvica hrabrosti i samopouzdanja, osobe koja se više boji pobjede nego poraza, u osobu koja je otkrila svoj talent i stavila ga u funkciju.

– Što se tiče Frame, Frama je uistinu nešto posebno. Po mom sudu Frama je uistinu čudesno osmišljena – kazao je na sinoćnjem predstavljanu fra Antonio Šakota i dodao da kao srednjoškolac nije bio framaš, međutim da je kao duhovni asistent spoznao da je on, koji je postavljen za učitelja, često i sam učenik Frame, framaša i svega onoga što se kroz Framu proživljava kroz odgoj na ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj razini.

Na kraju predstavljanja autorica knjige zahvalila je svima koji su sudjelovali u nastanku knjige i svima koji su došli na predstavljen.

Опубліковано Događajnica 2 жовтня 2017 р.

IZVORCitluk.ba
Podijeli objavu